Priljev stranih džihadista ozbiljna je teroristička prijetnja iz BiH

Veleposlanik BiH pri UN-u u Ženevi Bojan Vujić obratio se na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda gdje je kazao da je priljev stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH.

U Ženevi će se od 26. veljače do 5. travnja 2024. godine održati 55. redovita sjednica Vijeća za ljudska prava u sklopu dijaloga o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda u borbi protiv terorizma.

Vujić je rekao da je danas došao ovdje, kao predstavnik zemlje koja je više od tri desetljeća najopasniji izvor terorizma u Europi.

Nažalost, čak i dok Bosna i Hercegovina radi na ulasku u EU, zapadne vlade su primijetile da je ona i dalje ključni izvor terorističkih prijetnji. Primjerice, američki State Department je prošle godine napisao kako, citiram, “terorističke skupine nastavljaju planirati moguće napade u BiH”. Isto tako, prošlogodišnja izvješća talijanskih obavještajnih službi govore da danas u Bosni i Hercegovini djeluje do 20 islamističkih terorističkih skupina – kaže Vujić.

Kaže da je u BiH bilo smrtonosnih džihadističkih terorističkih napada, ali “glavni utjecaj terorizma ukorijenjenog u BiH bio je izvan zemlje”.

– Počinitelji mnogih od najgorih terorističkih napada posljednjih desetljeća imali su značajne veze s Bosnom i Hercegovinom, uključujući napade 11. rujna u Sjedinjenim Državama, bombaški napad u Madridu 2004. i napade u Parizu 2015. godine. Prema podacima Wilson centra iz Washingtona, od europskih zemalja, BiH je imala najveći broj građana po glavi stanovnika koji su otišli voditi džihad u Siriju i Irak – naveo je Vujić.

Zašto tako ozbiljna teroristička prijetnja dolazi iz BiH?

– Jedan od važnih razloga je priljev stranih džihadista koji su došli u BiH tijekom njenog rata od 1992. do 1995. Ubrzo nakon izbijanja rata veliki broj džihadista, uključujući Osamu bin Ladena i dvojicu otmičara aviona 11. rujna, došao je u BiH da pomogne bošnjačkoj vojsci u njenoj borbi protiv Srba i Hrvata. Armija BiH uključila je strane džihadiste u takozvani odred El Mudžahid, koji je postao ozloglašen po terorisanju i boraca i civila, uključujući i mnoga odrubljivanja glava – naveo je Vujić u svom obraćanju.

Nakon rata, kaže Vujić, odred El Mudžahid je razoružan, ali su nažalost neki od ključnih stranih džihadista ostali u BiH uz pomoć, kako tvrdi, simpatičnih bošnjačkih dužnosnika, a dio njihovih domaćih sljedbenika nastavio je širiti džihadističke ideologije u pojedinim bošnjačkim područjima zemlje.

– Iako mnogi Bošnjaci u Bosni i Hercegovini pripadaju umjerenom obliku islama, najveća politička stranka u Bosni i Hercegovini koja predstavlja Bošnjake, SDA, vuče korijene iz ekstremističke ideologije islamističkih grupa poput Muslimanskog bratstva. Iako stranka predstavlja umjereno, demokratsko lice Zapada, nikada nije napustila svoju eksplicitno islamističku ideologiju, a njezino vodstvo održava bliske veze s radikalnim vođama u Muslimanskom bratstvu i mjestima poput Irana. Ukorijenjenost SDA u radikalnu ideologiju i njen kontinuirani utjecaj u BiH objašnjavaju zašto nije bilo dovoljno političke volje da se Bosna i Hercegovina oslobodi opasnih džihadističkih elemenata – rekao je Vujić.

Ako postoji bilo kakva sumnja u nastavak utjecaja ovih radikalnih ideologija u BiH, kaže on, treba samo uzeti u obzir vrlo blag tretman bošnjačkih boraca ISIS-a koji se vraćaju u BiH, a koji su od sudova dobili tek nešto više od šamara u lice. u BiH.

– Većina ovih opasnih pojedinaca odrasla je u muslimanskim šerijatskim enklavama u Bosni i Hercegovini koje prakticiraju radikalne oblike islama odvojeno od službene Islamske zajednice u BiH. Zapravo, prema studiji koju je objavila Američka vojna akademija 2019. godine, čak i pojedinci osuđeni u Bosni i Hercegovini za aktivnosti povezane s terorizmom dobili su konačne zatvorske kazne manje od 2 godine u prosjeku. Primjerice, okrivljenik koji je više puta financijski potpomagao ISIS umjesto jednogodišnje zatvorske kazne dobio je minimalnu novčanu kaznu od samo 15.000 dolara, istaknuo je Vujić.

Kako kaže, ne smije se dopustiti bujanje radikalnih islamističkih elemenata u BiH, a njihovom putu do političke moći treba se odupirati, a ne ohrabrivati.

– Srećom, u Ustavu Bosne i Hercegovine postoje mehanizmi koji pomažu u sprječavanju dominacije islamističke politike u zemlji. Ustav uključuje odredbe namijenjene smanjenju ovlasti i osiguravanju zastupljenosti interesa dvaju autonomnih entiteta zemlje i njezina tri konstitutivna naroda. Ovaj sustav, osim što održava mir i stabilnost među etničkim skupinama u Bosni i Hercegovini, pogoduje i sigurnosti Bosne i Hercegovine i Europe jer pomaže u sprječavanju koncentracije cjelokupne moći u rukama islamističkih stranaka – rekao je Vujić.

Unatoč tome, kaže, neki zapadni dužnosnici pokušavaju potkopati Ustav BiH u korist centraliziranog i striktno većinskog sustava u kojem bi Srbi i Hrvati bili marginalizirani, a Bošnjaci – i potencijalno islamističke stranke – imali svu vlast.

– Da bi se smanjila teroristička prijetnja iz Bosne i Hercegovine potrebno je, prije svega, čuvati se pojedinih bošnjačkih učenjaka, klerika i političara koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu, iako njihova odanost, trenutni odnosi i spisi pokazuju privrženost. radikalnoj islamističkoj ideologiji. Takve radikale treba zvati onakvima kakvi jesu, a ne primati ih u diplomatskim salonima kao uvažene emisare – rekao je Vujić.

Drugo, kaže, od vitalnog je značaja podržati ustavni sustav BiH kakav je uspostavljen u Daytonu, uključujući njegovu decentraliziranu strukturu i odredbe koje osiguravaju sudjelovanje Srba i Hrvata u političkom procesu u BiH.

– Ovi koraci su važni ne samo za sigurnost Bosne i Hercegovine, nego i za sigurnost Europe i svijeta – kazao je Vujić.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...