Prijedlog dopune Odluke o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara

Cijenjene Mostarke i Mostarci te svi posjetitelji ovog Grada,

Ovim putem Vas želimo  izvijestiti o stanju gradske usluge naplate parkiranja,  a napose o pozitivnim promjenama koje očekujemo provesti uskoro i koje su poslane u prijedlogu izmjene Odluke o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara za narednu sjednicu vijeća.

Sustav usluge naplate parkiranja funkcionira uredno, digitalna aplikacija je u funkciji, sustav parkomata uredno radi kao i bankovno poslovanje.

U prijedlogu koji je poslan prema vijeću predlažemo sniženje cijene komercijalne mjesečne i komercijalne godišnje karte za 17% (to je karta koju u pravilu kupuju naši građani koji žele 1. zonu parkiranja a nemaju prebivalište u toj zoni, privrednici izvan zone naplate parkiranja ili stranci).

Također, predlažemo i sniženje cijene mjesečne i godišnje karte za naše privrednike i to za 20% te se uvode dodatni popusti od 10% do 20% na ove karte za privrednike gdje tvrtke imaju u vlasništvu više automobila. Za tvrtke od 2 do 5 vozila dodatnih 10%, od 6 do 10 vozila dodatnih 15% te za tvrtke sa 11 i više vozila dodatnih 20%.

primjer #1: firma sa sjedištem u zoni 1, sa 5 auta će na ukupno cijenu godišnjih karata od 5*720=3600 sa dodatnih 10% platiti ukupnu cijenu od 3240 KM što je dodatni popust od 360 KM i kad se podijeli za svako auto mjesečna cijena od 54 KM. U odnosu na 80 KM koliko je mjesečna cijena po 1 automobilu, platiti će 32% jeftinije, odnosno 2,16 KM za cijeli dan parkiranja u 1. i 2. zoni

primjer #2: firma sa sjedištem u zoni 2, sa 11 auta će na ukupno cijenu godišnjih karata od 11*540=5940 sa dodatnih 20% platiti ukupnu cijenu od 4752 KM što je dodatni popust od 1182 KM i kad se podijeli za svako auto mjesečna cijena od 36 KM. U odnosu na 60 KM koliko je mjesečna cijena po 1 automobilu, platiti će 40% jeftinije, odnosno 1,44 KM za cijeli dan parkiranja u 2. zoni.

Također izvješćujemo kako ćemo ubuduće mi kao poduzeće JP Mostar Parking obavljati posao obilježavanja parkirnih mjesta, a ne putem izvođača drugih javnih poduzeća što je bio jedan od ranijih prigovora naših građana, a i nama predstavljao problem u radu. Uzimajući u obzir naš trud i uvažavanje kritika naših građana nastojimo pružiti urednu i što kvalitetniju  uslugu pažljivo osluškujući zahtjeve s terena u svrhu otklanjanja zbunjujućih situacija koji je do sada povremeno bilo. Za uređivanje parkirnih mjesta (čišćenje, otklanjanje smeća i sl.) ostaju zadužene gradske komunalne službe i poduzeća obzirom da su parkinzi gradske javne površine (kao što su i parkovi, ulice i sl.).

Ovom dopunom odluke, nadamo se biti će uvedena mogućnost da ranjivim skupinama u iznimnim slučajevima može biti odobrena besplatna parking karta što ranijim gradskim propisima nije bilo moguće.

Obzirom na  pritužbe od građana koji žive u slijepim ulicama i sokacima koji se nalaze izvan zone naplate parkiranja, ali im je jedini prilaz adresi stanovanja iz ulice koja je obuhvaćena naplatom parkiranja predložili smo da i ova kategorija bude u mogućnosti kupiti povlaštene parking karte kakve mogu kupiti žitelji s adresom stanovanja unutar zona naplate.

Nadalje,  uskoro se  uvodi naplata parkinga i nedjeljom u staroj gradskoj jezgri oko starog mosta pošto se radi o turističkoj zoni u kojoj je zbog velikih gužvi potrebno regulirati mirujući promet i nedjeljom.

Također, ovom dopunom se predlaže jasnije definiranje što čini kategoriju invalida i osoba s invaliditetom s napomenom da nijedna dosada obuhvaćena kategorija nije izvedena iz prava na povlašteni parking. Na temu vlasništva parkirnih mjesta u kvartovima, napominjemo kako smo o ovome već objavili informaciju na našoj web stranici te ukoliko bilo tko ima potrebu da mu se ovo pitanje detaljno razjasni i uvide relevantni dokumenti molimo obratite nam se putem e-maila: info@moparking.ba kako bismo Vas primili na sastanak u našem sjedištu.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...