Preporuke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike poslodavcima zbog visokih temperatura

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, shodno najavama visokih temperatura u srpnju, a u okviru svojih nadležnosti u oblasti zaštite na radu, izdaje preporuke poslodavcima da svoje poslovne aktivnosti usklade s trenutnim vremenskim prilikama i poduzmu sve neophodno kako bi zaštitili svoje radnike.

Resorno ministarstvo apelira na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u razdoblju od 12:00 do 17:00 sati, te shodno svojim rasporedima i rokovima, a kako poslovi ne bi trpili nastave ih poslije 17:00 sati.

Ukoliko zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće poštovati na ovaj način, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Iz resornog ministarstva poslodavcima se preporučuje i da za vrijeme visokih temperatura radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima omoguće korištenje godišnjeg odmora, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Apelira se na poslodavce da usklade svoje poslovne aktivnosti i izvođenje radova na otvorenom sukladno preporukama kako bi zaštitili svoje ljude koji su najvrjedniji resurs, te podsjeća da se sve može nadoknaditi osim dobrih i kvalitetnih radnika.

Preporučujemo poslodavcima da pronađu najbolji mogući način da se poslovne aktivnosti nesmetano odvijaju, ali i da zdravlje radnika ne trpi. Svako od poslodavaca shodno utvrđenoj organizaciji rada sigurno može pronaći model po kojem će moći poštovati preporuke Ministarstva u pogledu rasporeda radnih sati, korištenja godišnjih odmora, dopusta i sve drugo što će doprinijeti kvalitetnom obavljanju poslova i zaštiti radnika.

Iz Ministarstva također preporučuju da poslodavci, u skladu sa svojim mogućnostima, osiguraju odgovarajuće odijevanje radnika u ustanovama, tvrtkama, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), a prilagođeno visokim temperaturama.

Preporuke Federalnog ministarstva za rad i socijalne politiku temelje se na odredbi članka 9. stavak 5. Zakona o zaštiti na radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 79/20), ističe se u priopćenju Ministarstva.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...