Predstavnice Centra za građansku suradnju i Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava u posjeti ABF-u u Švedskoj

U okviru projekta „Zajedno za radnička prava“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra – OPC i Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju – SIDA, predstavnice CGS-a i Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava boravile su u posjeti partnerskoj organizaciji, ABF, u Švedskoj.

Arbetarnas Bildningsförbund, skraćeno ABF, je nestranačko i neprofitno Udruženje za radničko obrazovanje osnovano 16. studenog 1912. godine u Švedskoj. Demokracija, raznolikost, pravednost i jednakost temelji su njihovog djelovanja, a dijele vrijednosti sa radničkim pokretom. ABF ima preko 50 podružnica diljem Švedske i 300 organizacija članica.

Posjeta je trajala od 16.-19.10.2023. godine, a predstavnice CGS-a, Ivona Mišković i Selma Softić, provele su četiri dana u Švedskoj pokrajini Jonkoping.

Cilj posjete bio je razmjena dobre prakse sa sindikatima i organizacijama koje okuplja i educira ABF, a predstavnice CGS-a su imale priliku sudjelovati na edukacijama koje su se održavale u periodu posjete.

“Veliki su izazovi kako bi se radnici u BiH počeli organizirati sindikalno, između ostalog, mnogi rade bez ugovora o radu, a korupcija i nepotizam su rasprostranjeni u zemlji” kazala je Ivona Mišković, koordinatorica za projekte i medije u CGS-u.

Uloga ABF-a u projektu je jačanje razvoja sindikata kroz, između ostalog, obuke za izabrane predstavnike, članove i vođe sindikata  i organizacija koje su okupljene u Koaliciji za bolju zaštitu radničkih prava.

Tijekom posjete, Ivona i Selma su sa projektnim menadžerima u Švedskoj, Camillom Mörberg i Marianom Emanuelsson, između ostalog, posjetile treninge članova sindikata i povjerenika za zaštitu na radu, održale su sastanak sa  predsjednikom Konfederacije sindikata Švedske (LO) u Smalandu i Blekingu koji je ujedno i predsjednik Sindikata Kantonalnog odbora, Thomas Ollson. Posjetile su i IKEA skladište zajedno sa Tomom Handelsom, predsjednikom sindikalne jedinice, zatim su imale priliku obići i Narodni dom u Gislavedu te se sastati sa Agencijom za prava žena i djevojčica “Maria” i Bosansko-hercegovačkim klubom.

Razmjena iskustava i učenje o švedskom modelu organiziranja sindikata, Centru za građansku suradnju zasigurno će doprinijeti u novim znanjima i informacijama koje će biti primijenjene na rad Koalicije te sindikalno organiziranje i borbu za bolja radnička prava u Bosni i Hercegovini.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Evanđelje dana i Sjeme (Iv 12,20-33)

Evanđelje dana (Iv 12,20-33) U ono vrijeme: Među onima koji...

Čačić: Pošteni dio desnice vjeruje Milanoviću

Predsjednik Reformista i član SDP-ove koalicije Radimir Čačić komentirao...

Ustavni sud Milanoviću: Odstupi

USTAVNI sud danas je, nakon stručnog sastanka i sjednice...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...