Predsjednik Herceg ugostio mostarskog paroha Kojića

Uoči svečanoga obilježavanja 150. obljetnice posvete Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg imao je danas, u zgradi županijske vlade, službeni susret s mostarskim parohom Duškom Kojićem. Razgovarali su o nastavku obnoviteljskih radova na Sabornoj crkvi koji su ušli u završne etape, kao i o potrebama srpske zajednice i ustavno-pravnomu položaju srpskoga naroda u HNŽ-u.

– Mostarska Saborna crkva nije samo mostarski i bosanskohercegovačkih spomenik kulturne baštine. Ona se ubraja među neke od najposebnijih vjerskih zdanja na Balkanu. Također, jednim je od znamena multietničnosti našega grada, što je na tragu i političke opredijeljenosti ove vlade koju svjedočimo u kontinuitetu, kroz cijelo trajanje našega mandata. Mi jesmo vlada svih naših građana, svih žitelja HNŽ-a, što stalno potvrđujemo kroz suradnju i potpore svim našim gradovima i općinama, projektima svih naših jedinica lokalne samouprave, ali i svim našim vjerskim i nacionalnim zajednicama, tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinim objektima u HNŽ-u. S ponosom podsjećam na činjenicu da je upravo ova vlada riješila dugogodišnje pitanje ustavne konstitutivnosti Srba u HNŽ-u i time poslala snažnu poruku kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njezinu prostoru – kazao je ovom prigodom predsjednik Herceg, najavivši nastavak potpore konačnomu završetku obnove Saborne crkve.

Paroh Kojić upoznao je svojega domaćina s tijekom završnih radova na Sabornoj crkvi, ujedno zahvalivši Vladi koja je uvijek imala sluha za probleme srpske pravoslavne zajednice u Mostaru, tako i u cijeloj dolini rijeke Neretve. Podsjećamo, upravo je Vlada HNŽ-a, u prosincu prošle godine,  među prvima reagirala financijskom potporom kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, devastirao električne instalacije na crkvi. Vrijedno je podsjetiti kako je riječ o nacionalnomu spomeniku BiH i kako će, u povodu spomenute obljetnice njegova posvećenja, patrijarh SPC-a Porfirije posjetiti Mostar.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...