Poznati hercegovački franjevac o izborima u Dinamu

Poznati hercegovački franjevac Mario Knezović ne slaže se s tvrdnjom novinara Večernjeg lista da je Dinamo purgerski klub. Smatra da se na taj način Dinamo provincijalizira i da mu se umanjuje njegovo globalno značenje. Analizu hercegovačkog franjevca prenosimo u cijelosti.

“Promjene u svakom klubu ili instituciji su potrebne. To ne želim analizirati.

Ono što treba prokomentirati je sljedeće: Pogubno je, lažno i rušilački napisati kako je pobjedom Zajeca Dinamo postao PURGERSKI klub.

Novinar Večernjega lista Karlo Ledinski, očito bez znanja, treba znati kako Dinamo nije „purgerski“ klub ni sada niti je ikada bio.

-Davno sam pisao da postoje dvije osnovne vrste navijača Dinama. U prvu vrstu spadaju oni koji žive u Zagrebu i oni su zbog tog zemljopisnoga okruženja dinamovci. Druga skupina su oni koji žive van Zagreba u drugim dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svijeta. Ti navijači su dinamovci iz uvjerenja i opredjeljenja. To je osobito nekad puno značilo!

-Stoga, tu ne treba puno pameti, pa da se zaključi kako Dinamo u Zagrebu ima manje od pola milijuna pristaša, dok ih je u drugim krajevima Domovine i svijeta više od milijun.

-Kad bi Dinamo bio samo „purgerski“ ili zagrebački on bi ostao bez svoje biti, izgubio bi svoje dublje značenje, simboliku, svjedočanstvo. Jer Dinamo je u vremenu komunizma bio simbol pripadnosti, nacionalni simbol – to je bila svojevrsna iskaznica hrvatstva.

-Ako ga primitivni malograđanski mentalitet sad želi proglasiti građanskim, purgerskim, gospodskim onda se on pretvara u budući Rudeš, Lokomotivu i oduzima mu se globalno značenje. Kome to treba? Možda Indexu koji hvali te postavke!?

-Gradonačelnik Zagreba je Tomašević, on je iz Bosne, znači li to za Karla Ledinskoga i slične njemu da gradonačelnik nije dinamovac jer nije Purger?

-I valja zaključiti: Kao što postoji jedan čovjek iz Karlovca koji navija za „moje“ Posušje premda nikada u Posušju nije bio, tako i mnogi van Zagreba navijaju za Dinamo bez obzira gdje živjeli.

-BIT: Rođeni Zagrepčani su dinamovci zbog okruženja koje je prešlo u uvjerenje, a oni van Zagreba, npr. Novoga Travnika, su dinamovci iz čistoga uvjerenja.

-Niti je Dinamo „purgerski“, niti je Hajduk “tovarsko-dalmatinski”. To su svehrvatski klubovi.

DODATAK: Znamo svi što je svjetina. Isusa svjetina na Cvjetnicu slavi, a ista u petak razapinje. Tako je i oko izbora navijačke svjetine. Potplati se njih par i onda oni kao navijačku skupinu okreću ovamo ili onamo! Navijačima je mjesto na tribinama! Jer oni biraju po simpatijama, a ne po stručnosti i kompetencijama”, ističe fra Mario Knezović.

Podsjetimo, Fra Mario je reagirao na komentar novinara Karla Ledinskog u Večernjem listu.

“Zajecovom pobjedom na izborima vraćena je vjera u građanski, pošteni, gospodski, purgerski Dinamo, temelji su stvoreni, a na dečkima je da sada zavuču rukave i počnu raditi. Zajecovo iskustvo upravljanja sigurno će im dobro doći, vjerujemo da će u najkraćem mogućem roku dovesti i sportskog direktora, kojeg zbog suludih ideja nije bilo psoljenje dvije godine.

Gospon Zajec i dečki, imate najveću moguću odgovornost, ali uvjeren sam da imate i kapaciteta za učiniti Dinamo boljim, na ponos svih navijača. I na ponos naše djece kojima ćemo, uz vašu pomoć, prenositi ljubav prema plavoj boji”, napisao je Karlo Ledinski u Večernjem listu.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...