Poslovnik izmijenjen, a Vukoja nije imenovan

Dok je oporbeni izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković (SDS) pokušavao poremetiti koalicione odnose SNSD-a, HDZ-a i trojke, predlažući izmjene zakona po kojima će se strani suci Ustavnog suda BiH skloniti iz ove institucije, iako ne postoje nikakvi izgledi da to prođe, ova institucija se nalazi u ozbiljnim problemima.

Od devetero predviđenih sudaca u Ustavnom sudu trenutačno postoji njih šestero, od kojih Seada Palavrić ove godine ide u mirovinu, Mirsad Ćeman naredne, a Valerija Galić 2026. Bez barem petero sudaca nije moguće odlučivanje.

Zbog blokada više nema sudaca iz Republike Srpske, a izbor sudaca iz Federacije BiH ni nakon godinu još nije završen.

Izmjena Poslovnika

Trakavica u svezi s imenovanjem Marina Vukoje, koji je bio prvorangirani kao prijedlog za suca Ustavnog suda, traje mjesecima i još nije okončana.

Naime, prvo je oporba mjesecima blokirala održavanje sjednice Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkoga doma PFBiH, koja treba dati mišljenje Domu kako bi se imenovao novi sudac. Desila se situacija da su se dvojica zastupnika iz vladajuće većine odrekla mandata u Zastupničkom domu, a samim tim ostali su i bez mjesta u Komisiji, dok se opozicija nije pojavljivala na sjednicama ove komisije te nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Nakon nekoliko mjeseci farse u siječnju su izglasane izmjene Poslovnika Tastupničkoga doma, čime je, između ostalog, olakšana procedura imenovanja nedostajućih članova Komisije.

No, Vukoja je još “na čekanju”. Predsjedavajuća Zastupničkoga doma PFBiH Mirjana Marinković-Lepić (NS) kaže da ne postoje više prepreke za rad komisija.

Popuna komisija

– Poslovnik omogućava popunu komisija. One se sad popunjavaju po automatizmu i na njihovim je predsjednicima da ih sazovu. Ne postoje formalnopravne prepreke da bi se te sjednice održavale – kazala je Marinković-Lepić za „Avaz“.

Postoje očiti problemi

U konkretnom slučaju, predsjednik Komisije za izbor i imenovanje je Mladen Bošković (HDZ BiH), inače dopredsjedavajući Zastupničkoga doma, i odgovornost je na njemu. No, on nije odgovarao na naše pozive.

Očigledno je da sada postoje problemi unutar vladajuće koalicije u vezi s ovim pitanjem, s obzirom na to da su zastupnici SDP-a Damir Mašić i Aner Žuljević insistirali na tome da se na sjednicu Zastupničkog doma dostavi kompletna lista kandidata za Ustavni sud, a ne samo ona na kojoj se nalazi prvorangirani Marin Vukoja.

Tako se loptica s destruktivne opozicije prebacila na vladajuću koaliciju.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...