Posljednja Ćiro biciklijada u 2023. godini promovirala cikloturističke potencijale grada Stoca

Početak jeseni obilježila je mnogima najomiljeniji Ćiro rekreativni biciklistički događaj i to šesti po redu u 2023 godini koji se održao u sklopu Plana upravljanja biciklističkom rutom Ćiro.

Ništa nije bolje od slobode istraživanja novih mjesta biciklom. Vožnja biciklom daje ljudima izbliza iskustvo povijesti, krajolika i karaktera mjesta na zdrav i aktivan način, istovremeno pružajući turistički poticaj lokalnim tvrtkama, a Ćiro biciklistički događaju su upravo to.

Iako je prošlog tjedna bila odgođena zbog lošeg vremena gotovo 100 sudionika, biciklista i zaljubljenika u aktivnosti na otvorenom, provelo je nedjelju na Ćiro rekreativnoj biciklijadi koja je još jednom pokazala zašto je mnogima bio i ostao najomiljenije događanje sa sportskim predznakom u turističkoj posezoni. Inače, Ćirini rekreativni biciklistički događaji imaju za cilj ima valorizirati ljepotu hercegovačkog krajolika, promovirati povijesne i kulturne destinacije, te prirodne resurse, a osobito trasu nekadašnje željezničke pruge Ćiro koja je ovuda prolazila i doslovno značila život za stanovništvo u nekim davnim vremenima.

Na biciklijadu su došli zaljubljenici u rekreaciju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, koji su proveli prelijep dan biciklirajući u sunčanoj Hercegovini, te upoznajući mnoge kulture i povijesne destinacije na svom cikloputovanju. Biciklisti su ovom prilikom obišli stari grad Počitelj, nekropolu staćaka Radimlja, stari grad Vidoški uz obilazak grada Stoca i degustaciju nekih Stolačkih delicija. Ova biciklijada je mali korak u promociji biciklističkog turizma u Bosni i Hercegovini, ali nekoliko malih koraka čine veliku razliku, a Ćirine biciklijade su u ovoj godini napravile šest koraka.

Kada govorimo o projektu Ćiro biciklijada koje se održavaju u sklopu plana upravljanja biciklističkom rutom Ćiro stazom moramo kazati kako smo u 2023 godini imali šest biciklijada koje su okupile više od tisuću izravno uključenih sudionika, a velika medijska promocija se vodila na društvenim mrežama, te je Ćiro još jednom imao i veliku podršku medija koji su prenosili pozitivne vijesti i možemo slobodno kazati kako je Ćiro još jednom bio veliki uspijeh. Promovirali smo cikloturističke potencijale Bosne i Hercegovine u punom obliku“, kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

To zasigurno potvrđuje i veliki interes stranih turista koji u sve većem broju dolaze u našu zemlju biciklirajući Ćiro stazom, koji pune društvene mreže objavama biciklirajući Ćiro stazom u Hercegovini, te tako dodatno promoviraju našu zemlju. Svjedoci smo i čestim pisanjima stranih medija o Ćirinoj stazi, dok sve veći broj turističkih agencija u svoje angažmane uključuje bicikliranje Hercegovinom i Ćiro stazom. Upravo to je ono što nam govori da činimo dobar posao, to je ono što nas ispunjava i daje nam vjetar u leđa“, dodao je Zorić.

Biciklistički turizam značajno doprinosi ekonomiji, a posebno koristi malim poduzećima u ruralnim područjima. Mjesta koja su privukla bicikliste razvojem odličnih staza i sadržaja doživjela su ove prednosti iz prve ruke. Međutim, nije riječ samo o stazama. Ekonomski učinci se maksimiziraju kada biciklizam postane dio cjelokupnog doživljaja, način da se otkriju i povežu fascinantne povijesne, kulturne i prirodne značajke koje čine neko mjesto jedinstvenim i upravo to je misija udruge HerzegovinaBike. Njihova web stranica (www.herzegovinabike.ba) uključuje ključne informacije o svim dostupnih biciklističkim stazama i ponudu kulturnih, povijesnih destinacija u Hercegovini, kao i gastronomsku ponudu po kojoj je Hercegovina i poznata.

I udruge HerzegovinaBike žele iskoristiti ovu priliki i zahvaliti se svim gradovima i općinama potpisnicima memoranduma o Planu upravljanja Ćiro rutom i to: Mostar, Stolac, Neum i Trebinje, te općine Ravno i Bileća. Bitno je kazati kako je Agencija Redah ključna spona u ovom memorandumu između gradova i općina na Ćiro ruti, te se iz udruge zahvaljuju na uskoj suradnji u realizaciji Ćiro biciklijada. Na kraju hvala svim sponzorima, medijima i prijateljima koji su na bilo koji način pomogli promociju Ćire i biciklističkog turizma u Hercegovini.

Šesta po redu Ćiro biciklijada od Počitelja do Stoca se realizirala uz financijsku potporu: grad Stolac, HT Eronet, JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, Turističke Zajednice HNŽ/K, REDAH – Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu, voda LEDA i Capriolo SC Mostar, a u sklopu Plana upravljanja biciklističkom rutom ĆIRO.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...