Plenković: Sve što je SDP napravio je tragedija za njih

Premijer Andrej Plenković nakon obilaska Hrvatskog sportskog muzeja obratio se novinarima i rekao da je to projekt Vlade RH koji će svim građanima i turistima koji posjećuju glavni grad pomoći da steknu uvid u povijest hrvatskog sporta i brojna postignuća naših sportaša.

– Ovo je projekt koji se u cijelosti radi nacionalnim financijskim sredstvima. Cijela građa će se na jednom mjestu pokazati, izjavio je.

Premijer je rekao da je ovo dio, kada je riječ o muzejima. Vlada je u posljednje vrijeme, što se tiče projekata iz kulture, radila i na obnovi Povijesnog muzeja, muzeja naive, te dovršila Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.

– Prije dva tjedna posjetili smo Drugu scenu HNK, novi restauratorski zavod. To su ogromni iskoraci za kulturu, kazao je.

Ističe da je danas posjetio Agronomski fakultet koji je obnovljen nakon potresa.

Jutros je posjetio i KBC Rebro, velik projekt personalizirane medicine gdje je uloženo 9 milijuna eura i u kojem je najsuvremenija oprema koja Hrvatsku dovodi u sam vrh svjetske medicine.

HDZ radi svoje, a za ostalo se brinu DIP i Ustavni sud

– Radimo svoje, a o ostalome će se brinuti DIP i Ustavni sud. Što se toga tiče, svejedno nam je, imamo svoj program i postignuća, kao i viziju, time ćemo se baviti, rekao je odgovarajući na pitanje o kampanji i potezu Zorana Milanovića

O napuštanju stranaka koalicije lijevog centra istaknuo je da je riječ o logičnom potezu.

– Prvi dojam nakon raspuštanja Sabora, oni su se sastali valjda tu noć, sklapali i tražili slogan iz kampanje Grabar-Kitarović. Dezorganizirani su. Pa bez znanja partnera Grbin dogovora ovo, mislim da ni članovi SDP-a to nisu znali. Ovako krupne i velike odluke treba konzultirati. Ovi ljudi su vidjeli što se zbiva pa su se pametno maknuli. To je također očekivano, govori.

Na pitanje percipira li Milanovića kao protukandidata, rekao je da ga uopće ne percipira.

– Sve što je SDP napravio je tragedija za njih. Što on radi, to je njegov problem, nije nam bitan. S onim tko nije kandidat, neću se sučeliti, istaknuo je.

Na pitanje gleda li na stranke koje su izašle iz velike koalicije kao na potencijalne partnere HDZ-a, rekao je da je HDZ čvrsto na desnom centru.

– Skupljamo sve razumne, konstruktivne političke stranke koje s nama dijele vrijednosti i ostvarili smo rezultate. Ako nisu isključivi, ako pokažu interes, u nekoj perspektivi mogu biti potencijalni partneri. Domovinski pokret tu ne spada, oni imaju drugu retoriku. Imali su velike šanse prije četiri godine, naglašava.

Na pitanje što ako dođe do poništenja izbornog procesa, rekao je da to ne želi komentirati. 

– U okviru zakona mi smo u fazi da svi zainteresirani za izlazak na izbore za Sabor imaju rok do idućeg petka predati liste i potpise, a nakon toga ćemo vidjeti. DIP sve kontrolira i Ustavni sud, a ne mi kao stranka, izjavio je.

– Hrvati vide razliku između onih kojima mogu pokloniti povjerenje. Želimo još jedan demokratski test svog rada, dodao je.

Na pitanje bi li SDP mogao namjerno inscenirati poništenje izbornog procesa, Plenković je rekao da je to svojevrsni očajnički pokušaj lijeve oporbe, koja je i prije pokazala u kojem smjeru će ići. 

– Razlike su toliko velike da ne znam kome bi palo napamet vratiti se u razdoblje nikakvih uspjeha njihove vlade, rekao je.

O kritikama korištenja botova na društvenim mrežama, rekao je da se ne bavi time. 

Na pitanje što ako Milanović da ostavku pa ga Jandroković mora zamijeniti, rekao je kako ne mora nitko ništa.Razgovaramo s partnerima

– Zašto bismo sad sve dogovorili? Rok za predaju lista je idući petak, dodaje. Imamo princip točkastih partnera koji su se dosad pokazali uspješnima. Posljednjih osam godina sam predsjednik HDZ-a pa mislim da o tome s kim idemo u koaliciju odlučujem ja, naglašava.

 – Bivšeg predsjednika HDZ-a zovemo na sve opće sabore, osvrnuo se na dolazak Tomislava Karamarka na sabor HDZ-a.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...