Plenković: Sabor će biti raspušten 14. ožujka

Sabor će biti raspušten u četvrtak 14. ožujka, objavio je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade, potvrdivši neslužbene informacije koje su se pojavile ranije danas.

Time smo korak bliže prema odluci o datumu parlamentarnih izbora.

Nakon raspuštanja, na potezu je predsjednik Republike, koji u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana mora raspisati izbore.

Predsjedniku su kao mogući datumi izbora na raspolaganju četiri nedjelje – 14., 21. ili 28. travnja ili pak 12. svibnja. 5. svibnja je isključen zbog pravoslavnog Uskrsa.

“Mirno ljeto i vrijeme za formiranje većine”

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao kako su jutros imali sastanak parlamentarne većine i postigli suglasje da se, s obzirom na dinamiku točaka koje će Sabor raspravljati od početka idućeg tjedna do 14. ožujka, dan raspuštanja ovoga saziva dogodi upravo u četvrtak.

Premijer je rekao da će ranijim održavanjem izbora omogućiti svima mirno ljeto i vrijeme za formiranje nove parlamentarne većine i vlade.

– Ta odluka Hrvatskog sabora stupit će na dan donošenja te sukladno tome i teku rokovi za raspisivanje izbora, a to sukladno našem Ustavu i zakonima donosi predsjednik Republike, rekao je.

Komentari zastupnika

Saborski zastupnici komentirali su informaciju o datumu raspuštanja i prije službene potvrde.

– U Hrvatskoj postoji preveliki prostor za kalkuliranje od strane vladajućih što se tiče izbornog datuma. Ako će Sabor biti raspušten sljedeći tjedan, mi ćemo biti spremni za kampanju, rekao je Stephen Nikola Bartulica (Klub zastupnika Domovinskog pokreta).

– Očito je da se Plenkoviću žuri na izbore, vjerojatno zbog slučaja Obuljen, gdje on osporava nadležnost da mu se ne bi dogodilo da bude uhićena sad prije izbora ili ona ili netko iz ministarstva, a i zbog ovog famoznog mobitela Josipe Rimac, rekao je Nikola Grmoja (Klub zastupnika Mosta).

– Evo, veselim se, super. Na Dan žena saznali smo da se raspušta Sabor i vrijeme je za izbore i vrijeme je da žene maknu HDZ s vlasti, rekla je Ivana Kekin (Klub zastupnika Možemo!).

– Sada je na svima nama koji smo u političkoj areni da pokažemo programe koje smo pripremili i da kod tih neodlučnih birača zapravo dobijemo povjerenje za upravljanje Hrvatskom, rekla je Ivana Posavec-Krivec (predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati).

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...