Plenković: Otvaranje pregovora BiH s EU važno je postignuće RH

Odluka predsjednice Europske komisije da preporuči otvaranje pristupnih pregovora s BiH jedno je od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković komentirajuću izjavu Ursule von der Leyen.

Von der Leyen je na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu rekla će preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

Popodne će se održati sjednica Europske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i njihovi čelnici koji će se okupiti na samitu 21. i 22. ožujka.

– Za nas je u vanjskopolitičkom smislu i u smislu strateških nacionalnih interesa, odluka koja će se donijeti idućega tjedna o otvaranju pristupnih pregovora s BiH jedna od najvažnijih u vanjskopolitičkim postignućima Hrvatske u ovom mandatu, rekao je Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje sudjeluje na okruglom stolu “Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta”.

Istaknuo je da je ta odluka jako “važna za cijelu BiH i za sva tri konstitutivna naroda, a posebno za Hrvate koji su uvijek najsnažnije zagovarali europski put BiH”.

Premijer je podsjetio je da “Hrvatska od 2016. pomagala BiH više nego itko drugi da podnese zahtjev za članstvo, da je prije godinu i pol pomogla više nego drugi da dobije kandidatski status i omogućila BiH da napravi reforme u zadnja tri mjeseca”.

– Otputovali smo u Sarajevo i poručili: Sad je trenutak’… Ta poruka se čula kod naših partnera i institucija i oni su napravili iskorake koji omogućuju ovu preporuku, rekao je Plenković aludirajući na njegov posjet Sarajevu krajem siječnja zajedno s Von der Leyen i nizozemskim premijerom Marko Rutteom.

Zbog toga je, kazao je, bio u stalnom kontaktu s predsjednicom Europske komisije u posljednjih dvadesetak dana.

– Radili smo sve ove dane da se u BiH naprave potrebni iskoraci kako bi Komisija mogla jasno reći da je ispunjeno dovoljno kriterija za otvaranje pregovora, rekao je Plenković.

Plenković je u NSB -u također rekao kako je proširenje Europske unije “tema apsorpcijske sposobnosti”. Proširenje će, rekao je Plenković, biti tema u idućim godinama, a najviše će se rasprava voditi o članstvu Ukrajine.

Šefovi država i vlada EU u prosincu prošle godine odobrili su otvaranje pristupnih pregovora za Ukrajinu i Moldaviju.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...