Plenković o oporbi: Kako su se na brzinu sklepali zaboravili Googlati

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da očekuje da će se na samitu Europskog vijeća u drugoj polovici ožujka donijeti politička odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, o čemu je razgovarao s kolegama iz Europske pučke stranke na marginama kongresa u Bukureštu.

“Želimo da se 22. ožujka na temelju postignuća Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u proteklih dva i pol mjeseca od sastanka u Bruxellesu donese politička odluka o otvaranju pregovora”, rekao je Plenković novinarima u Bukureštu. 

Odlazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i njega osobno u Sarajevo prije nekoliko tjedana, kao i nedavne posjete šefova diplomacije Njemačke, Italije i Austrije, Plenković opisuje kao “veliku diplomatsku inicijativu brojnih prijatelja Bosne i Hercegovine”. 

Sastao se s Porošenkom i šeficom bjeloruske oporbe

Plenković je uvjeren da će Komisija izaći s pozitivnim rješenjem za susjednu zemlju kako bi se na temelju njega mogla donijeti politička odluka na razini šefova država i vlada. 

“Posebno mi je drago da se u ovom periodu donio zakon o sprječavanju pranja novca, zakon o zaštiti podataka, nacionalni plan reformi, da se krenulo u sklapanje sporazuma s Frontexom, da se radi na postizanju konsenzusa o zakonu o sprječavanju sukoba interesa, zakona o sudovima i u konačnici, nadam se, barem realnom hodogramu postizanja konsenzusa oko izbornog zakona koji je kapitalno važan za cijelu zemlju”, rekao je Plenković. 

Podrška BiH u otvaranju pristupnih pregovora s Unijom bila je u središtu bilateralnih susreta u Bukureštu. Plenković se sastao s Von der Leyen, predsjednikom njemačkog CDU-a Friedrichom Merzom, finskim premijerom Petterijem Orpom. Susreo se i s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i s lidericom bjeloruske oporbe Svetlanom Tihanovskom.  

“U osam godina oporbe nisu se maknuli od dvije teze”

Na pitanje strahuje li od koalicije 10 stranaka predvođenih SDP-om za parlamentarne izbore, premijer je ponovio da ga ne brine “kobasičasta” koalicija i da je dokaz “da su se nabrzinu sklepali” to što su uzeli slogan “Za bolju Hrvatsku” bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Svatko u kampanji zna da postoji Google. I onda kad netko ima kreativnu ideju, ode na Google da vidi tko je prije imao taj slogan. Oni čak nisu imali vremena ni za to”, rekao je.

“Moram priznati – izrazito smiješno, amaterski i na neki način svojstveno njima koji se u osam godina oporbe nisu maknuli od dvije teze – da su svi lupeži ili izdajnici”, istaknuo je Plenković, dodavši da se sintagma korumpirani izdajnici “treba njima nalijepiti na čelo”. 

Bugarski premijer podnio ostavku

Plenković sudjeluje na dvodnevnom kongresu Europske pučke stranke, političke grupacije desnog centra čiji je klub zastupnika najveći u Europskom parlamentu. Pučani imaju šefa države ili vlade u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Latviji, Litvi, Švedskoj, Austriji, Irskoj, Poljskoj, Finskoj, Luksemburgu, Cipru. 

Uskoro bi trebali imati i u Bugarskoj jer se otvorio put potpredsjednici vlade Mariji Gabriel iz stranke desnog centra GERB da postane premijerka nakon što je dosadašnji premijer Nikolaj Denkov podnio ostavku. Članice Europske pučke stranke dio su vladajuće koalicije u Italiji, Belgiji, Češkoj i Mađarskoj. 

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...