Plenković: Nit je Grbin predsjednik SDP-a, nit Milanović predsjednik RH

Točno je mjesec dana do parlamentarnih izbora 17. travnja. U Zagrebu je održan veliki skup HDZ-a. Na 20. opći sabor te stranke u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog stiglo je oko 2000 izaslanika. Među njima i najviši stranački dužnosnici predvođeni predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejom Plenkovićem. Najavu predsjednika Milanovića da se kandidira kao SDP-ov kandidat na parlamentarnim izborima Plenković je nazvao presedanom, poručivši da: “Nit je Grbin predsjednik SDP-a, nit je Milanović predsjednik Republike.”

Uz povike pobjeda, pobjeda, članstvo HDZ-a pozdravilo je govor predsjednika stranke Andreja Plenkovića na 20. saboru na kojem je najavio planove ako HDZ ponovno pobijedi na izborima te poručio kako od jučer Peđa Grbin nije predsjednik SDP, a Zoran Milanović nije predsjednik države.

Najavu predsjednika Milanovića da se kandidira kao SDP-ov kandidat na parlamentarnim izborima Plenković je nazvao presedanom.

– Na središnjem Odboru SDP-a smo vidjeli jednu poruku – niti je Grbin predsjednik SDP-a, a niti je Milanović predsjednik Republike. I to je sve što ću reći o tom presedanu jer nama, s obzirom na naše rezultate, naša postignuća, našu viziju… nisu problem politički konkurenti. Ono za što smo zainteresirani, jest jačanje hrvatskih institucija, djelovanje u krizama, pomoć onima kojima je ona nužna i tu izlazimo s iskustvom kakvo nema nitko drugi, rekao je Plenković.

Ocijenio je da Milanovićeva odluka da izbori budu u srijedu u neravnopravan položaj stavlja Hrvate izvan Hrvatske, posebno u BiH, budući da za njih to neće biti neradan dan.

HDZ, naglasio je, na izbore izlazi s iskustvom koje nitko nema te odgovorio na tvrdnje oporbe o katastrofalnoj situaciji u zemlji pobrojavši postignuća Vlade kojoj ne na čelu u protekla dva mandata Pelješki most, koridor Vc, dovršetak Istarskog ipsilona, druga cijev tunela Učka, brze ceste, rješenje krize u Agrokoru, reakcija na koronakrizu, paketi pomoći građanima i gospodarstvu, ulazak u eurozonu i Schengenski mehanizam i dr.

To je sve sigurno katastrofa, ironično je prokomentirao oporbenu tezu te naglasio kako za takvu tvrdnju nemaju ni jedan argument.

– Mi slabe točke nemamo, ustvrdio je. Uspoređujući postignuća njegovih dviju Vlada s bivšom SDP-ovom, poručio je biračima da dobro promisle žele li ići “na staro i loše” ili će dati podršku kontinuitetu sigurne, ozbiljne vlade koja će nastaviti raditi za Hrvatsku.

“Za sve izazove” – slogan HDZ-a za parlamentarne izbore

Idemo do nove pobjede zajedno, poručio je predsjednik HDZ-a na kraju govora, dok je iza njega na velikom ekranu u Koncertnoj dvorani “Lisinski” stajao slogan stranke za predstojeće parlamentarne izbore – “Za sve izazove”.

Plenković je u govoru podsjetio na postignuća Vlade koju je vodio u protekla dva mandata te birače pozvao da im na izborima ponovno daju povjerenje, ukazavši na razliku HDZ-a i partnera u odnosu na oporbu, među inim i na primjeru odnosa prema ratu u Ukrajini kada oporba nije glasala za sudjelovanje hrvatskih vojnik u vojnoj misiji pomoći EU.

– Takve odluke, koje čine razliku između odgovornih i ozbiljnih, onih koji se drže prava i vrijednosti i onih za koje ne znamo čije interese zastupaju, odabir na ovim izborima hrvatskim građanima čine još lakšim, ustvrdio je.

I zato idemo zajedno u pobjedu za još jedan mandat, za novo povjerenje hrvatskih građana, spremni da u svim izazovima HDZ bude uvijek korak ispred svih političkih opcija “i da vodi hrvatski narod u još bolju budućnost na temelju rezultata, vrijednosti i programa”.

– Hvala na podršci, idemo do nove pobjede zajedno!, uskliknuo je Plenković uz buran pljesak okupljenih članova stranke u prepunoj dvorani “Lisinski”.

Rast mirovina i beneficije za majke

Uz podsjećanje na postignuća u prethodna dva vladina mandata, Plenković je najavio i što žele ostvariti u iduće četiri godine ako dobiju povjerenje birača.

– U srži naših vrijednosti je hrvatska obitelj kao nukleus hrvatskoga društva i jamstvo naše budućnosti. Za svako rođeno dijete majke će dobivati godinu dana mirovinskog staža, a dobna granica za odlazak u mirovinu smanjit će se također za godinu dana po djetetu, najavio je među inim.

Podsjetio je da su mirovine u protekla dva mandata Vlade prosječno narasle 60 posto te najavio da će “učiniti sve da mirovine u iduće četiri godine narastu za dodatnih 25 posto”.

Udvostručit ćemo kapacitete LNG terminala na 6,1 milijardi kubičnih metara plina i time ne samo osigurati sigurnost opskrbe nego i postati regionalno energetsko čvorište, dodao je.

Nisu nam problem politički konkurenti

– Idemo u ove izbore s odlično pripremljenim programom, sa sjajnim ljudima, kvalitetnim rezultatima na ekonomskom, socijalnom, sigurnosnom planu, poručio je.

Dodao je kako na hrvatskom političkom tržištu ne postoji ni jedna politička stranka koja ima tako široku zastupljenost, jer HDZ s partnerima u dva mandata upravlja Vladom, s 15 županija, 45 posto gradova te 45 posto općina, a participira i u vladi Europske unije kroz potpredsjednicu EK Dubravku Šuicu.

– Nama, s obzirom na naše rezultate, postignuća, viziju hrvatske budućnosti, nisu problem politički konkurenti. Ono za što smo mi zainteresirani je funkcioniranje institucija, jačanje gospodarstva, dizanje otpornosti, djelovanje u krizama, pomoć onima kojima je u ovakvim velikim krizama takav intervencionizam države nužan, rekao je.

A tu na izbore izlazimo zaista s iskustvom kakvo nitko drugi nema. poručio je Plenković članstvu stranke koje je njegov govor ispratilo gromoglasnim pljeskom.

Plenković: U kampanji ćemo ukazati na kaos koji nudi lijeva oporba

Pokazat ćemo jasnu razliku između HDZ-a kao ozbiljne stranke te kaosa, primitivizma, divljaštva, rušenja ustavnog poretka i svega što nudi alternativa na lijevoj sceni, poručio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na kraju 20. sabora HDZ-a, uvjeren u pobjedu na izborima.

Današnje ozračje pokazalo je snagu HDZ-a i visoki stupanj motivacije, angažmana, elana, istaknuo je Plenković u završnom obraćanju stranačkim kolegama u KD Lisinski, da još jednom dobijemo povjerenje hrvatskih birača i hrvatskog naroda, i učinit ćemo sve kako bismo u kampanji prezentirali naša postignuća, program i viziju Hrvatske.

– I napravili vrlo jasnu razliku između HDZ-a kao ozbiljne i odgovorne političke stranke s rezultatima, sa smjerom upravljanja Hrvatskom, s jasnom budućnošću koja će osigurati sigurnost u odnosu na sve moguće izazove i krize. I tako još više rasvijetlimo kaos, primitivizam, divljaštvo, rušenje ustavnog poretka i sve ovo što nam nudi alternativa na lijevoj sceni, rekao je.

– Mi znamo što su naše vrijednosti i siguran sam da ćemo ostvariti uvjerljivu pobjedu i u to da će HDZ dobiti priliku voditi hrvatski narod i sljedeće četiri godine. Zajedno do pobjede, poručio je na kraju sabora predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković uz dugotrajan pljesak stranačkih članova.

Na saboru je usvojeno izvješće glavnoga tajnika stranke Krunoslava Katičića o organizacijskom djelovanja i poslovanju stranke, prihvaćeno Plenkovićevo izvješće o radu stranke između dvaju sabora te primljene na znanje smjernice izbornoga programa koji će javnosti biti uskoro predstavljen, a nakon što ga sukladno statutu stranke usvoji Nacionalni odbor HDZ-a.

Tijekom gotovo sedam sati sabora članovi stranke su u motivacijskim govorima proanalizirali događanja između dvaju sabora te teme stranačkog predizbornog programa, poručili oporbi da će ih i ovoga puta pobijediti te napali predsjednika Republike Zorana Milanovića zbog najave da će se i on kandidirati na izborima na listi SDP-a.

Milić: Mesija ljevice preko noći postao preplašeni zec

Tako je koordinator stranke za predizbornu kampanju Marko Milić prokomentirao “medijske okvire o tome je li HDZ uzdrman, hoće li mijenjati svoju kampanju zbog Milanovićeve najave da će sudjelovati protuustavno na sljedećim izborima”.

– E, pa meni se čini da je današnji skup u Lisinskom najbolji odgovor na tu tezu. HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića jedini je faktor stabilnosti i jedina velika stranka koja ima svoj smjer, svoje vrijednosti i svoj program, poručio je.

Za oporbu je rekao da se raspala u vlastitom licemjerstvu te da “kao pomagači sudjeluju u protuustavnom maršu”, a osvrnuo se i na današnju Milanovićevu najavu da nema namjeru dati ostavku na mjesto predsjednika države prije izbora.

– Rekli bismo mesija ljevice preko noći je postao preplašeni zec, prokomentirao je Milić.

Jandroković: On je mali političar, sa svih strana vire njegove nesposobnosti

– Svjesni vlastite slabosti, idu angažirati čovjeka koji nije kandidat, predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je spreman kršiti Ustav RH kako bi naškodio HDZ-u. Uzeli su njega, koji “nije Bog zna kaj”, ali je i takav bolji od Peđe Grbina i on bi valjda trebao sakriti Peđu Grbina. On je mali političar, ali nešto viši čovjek, pa vire sa svih strana njegove nesposobnosti, manipulacija, muljanje i politički diletantizam, poručio je u svom govoru Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Medved poslao poruku Milanoviću: Neće proći

– Hrvatski branitelji bili su suočeni s pravnom nesigurnosti, a odnos institucija prema njima bio je krajnje neprimjeren. Naši pripadnici pobjedničke hrvatske vojske bili su primorani svoja prava traćiti ispred vrata svog ministarstva, a dobro se sjećamo i mučnih scena 2015. na Markovu trgu kad je hrvatska policija poslana na hrvatske ratne vojne invalide. A tko ih je poslao? Onaj tko se ponovno želi kandidirati za predsjednika Vlade. Neće proći, poručio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja (HDZ).

Medved: Milanović je cijelo vrijeme bio na usluzi oporbi

– Slušajući ustavne stručnjake, neizostavno da se ovdje radi o kršenju Ustava, i ukoliko se on odluči kandidirati na parlamentarnim izborima mora podnijeti ostavku. Dakle, radi se o nespojivim dužnostima. Mene osobno nije iznenadio s obzirom na dosadašnje njegove istupe koji su u najmanju ruku bili čudni. Ono što je HDZ puno puta govorio i premijer Plenković, svo ovo vrijeme on nije bio predsjednik svih građana, bio je na usluzi oporbi, bio im je na neki način mentor, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

– Ništa nas od njega ne iznenađuje, on samo pokazuje da je slučajni predsjednik, a mi ćemo na izborima pokazati da nismo slučajna država i HDZ će pobijediti. Mi smo na njega spremni, čovjek pet godina krši Ustav. Konačno je vrijeme da ga pobijedimo i da imamo stabilnu državu. Šteti nam u svijetu, ruši nam reputacija, sva postignuća koja je Vlada s Andrejem Plenkovićem učinila nezamisliva su bila u njegovom mandatu. Niti jedan kapitalni projekt nije učinio u svom mandatu. Dapače, svi se sjećaju da je smanjio plaće. Niti jedno postignuće nije napravio, a njegov mandat prate samo afere, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Potpredsjednik stranke Oleg Butković naglašava da je HDZ spreman za izbore i očekuje pobjedu “tko god bio predsjednik, odnosno kandidat za premijera od strane SDP-a”.

Na izbore izlazimo afirmativno, s postignućima proteklih osam godina, a Hrvatska je, rekao je, u tih osam godina puno bolja, stabilnija, međunarodno bolje afirmirana, gospodarski pokazatelji su kudikamo bolji nego što su bili 2016. unatoč izazovima (koronavirus, energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini).

Od najavljenog sutrašnjeg očitovanja Ustavnoga suda, Butković kaže kako ne može “ništa očekivati, niti sugerirati”, a stava je da Milanovićeva najava s ustavno-pravnog stajališta nije regularna.

– Nezapamćeno je da predsjednik Republike, koji je nestranački, poglavito u ovom trenutku kad imate raspušten Sabor, najavljuje da će biti kandidat na izborima i da ide u izbornu utrku. To je nezapamćeno. I mislim da to nije, s ustavno-pravnog stajališta, regularno, ali o tome će odlučiti Ustavni sud, rekao je.

Ma kakav Milanović, kratko je pak poručio politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, a potpredsjednik stranke Ivan Anušić također naglašava da je HDZ spreman za izbore i novi mandat.

– Mislim da će se ovo njemu obiti o glavu, ali ovo je velika sramota. On je čitavo vrijeme radio i provocirao s Hrvatima Bosne i Hercegovine i ovo je najveća sramota što je učinio, sram ga bilo, poručila je Željana Zovko, zastupnica u parlamentu EU-a (HDZ).

Šeks: Ovo je perfidni i grubi udar na ustavni poredak

Na Milanovićevu kandidaturu referirao se i HDZ-ov doajen Vladimir Šeks. Kaže da ga ona nije iznenadila.

– Od Zorana Milanovića se može svašta očekivati i najapsurdnije stvari, vjerojatno još nismo iscrpili sav repertoar njegovih čuda. On se ponaša kao dvorska luda, kao Charlie Chaplin, on govori o hrvatskoj grčkoj tragediji, a on je zapravo predsjednik koji oživljava jednu komediju. Tragičnu komediju, ne antičke drame, nego antičke komedije. Šala na stranu,  ovo je perfidni i grubi udar na ustavni poredak Republike Hrvatske.”

– On bi izgubio predsjedničke izbore i sad bi ostavio još jednu mogućnost da možda onako pokuša biti predsjednik vlade što zna da neće moći, tako da će iz ta dva pokušaja dobiti nula. Ovo nama ide na ruku, Zoki samo navali, poručio je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke.

Na skupu i Tomislav Karamarko

Na Općem izvještajnom Saboru HDZ-a jedan od gostiju bio je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. U krakom razgovoru s novinarima rekao je da ne razgovara s nikim o potencijalnom mjestu na listi. Kaže da je član HDZ-a, pa ako je pozvan na ovakve se događaje odazove.

– Ja sam stvarao ovu stranku. I pozivaju me na ovakva zbivanja i odazovem se. To je razlog mog dolaska. Ozbiljna su vremena, ali ako me netko gurnuo da dođem danas ovdje, definitivno je ova monti pajtonovska scena tzv. hrvatske ljevice, s predsjednikom koji je malo predsjednik, malo kandidat, rekao je Karamarko.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...