Plenković: Mi smo najzainteresiraniji da se svaka nezakonitost sankcionira

Nakon sjednice širega Predsjedništva HDZ-a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković komentirao je jučerašnji intervju glavne europske tužiteljice Laure Kovesi, koja je poručila da o nadležnosti njezina ureda ne odlučuju političari nego pravosuđe, referirajući se na istragu na Geodetskom fakultetu. Plenković je ponovio da su za 3D skeniranje korištena hrvatska, a ne europska sredstva i da je taj slučaj za DORH i USKOK.
Što se tiče stranačkih aktivnosti, nakon odluke da se u četvrtak raspusti Hrvatski sabor, Plenković je rekao kako je danas zatraženo od svih županijskih organizacija da do sredine idućega tjedna sugeriraju kandidate za liste, što je, kako kaže, uobičajena procedura.
Plenković je komentirao i jučerašnju izjavu glavne europske tužiteljice Laure Kovesi, koja je, među ostalim, rekla da o nadležnosti EPPO-a ne odlučuje Vlada te da premijer Andrej Plenković pokušava zastrašiti europske tužitelje. Kovesi je također rekla da je Plenkovićevo ponašanje “dizanje dimne zavjese prema građanima i film koji je već gledala”. 
Plenković naglašava kako nema pritisaka i najvažnije je da se svatko drži svojih nadležnosti. Smatra i da je Kovesi pohvalila suradnju s Hrvatskom te je uvjeren kako je potrebna veća kontrola trošenja sredstava EU-a.
– Oni koji su gledali intervju su mi rekli da je formulacija bila Geodetski fakultet. Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nisu vezani uz potres. EPPO i Geodetski fakultet da, u dijelu gdje je nepobitno utvrđeno da se radi o EU novcu. EPPO štiti EU novac. Kad je riječ o slučaju 3D snimanja, mi smo kao odgovorna Vlada više puta tražili očitovanja agencija i ministarstva i pogledali rezime izvješća o trošenju sredstava. Nepobitno je utvrđeno da nijedan cent nije potrošen iz EU fondova. To je novac Hrvatske, nadležnost ima USKOK, rekao je.

– Da je bilo do Možemo!, da je bilo do SDP-a, ne bi se obnovio nijedan prozor u osnovnoj školi u Zagrebu, a budući da je bilo do Vlade koju predvodim ja, odnosno HDZ, onda nije problem u Zagrebu obnavljati osnovne škole, srednje škole, fakultete, bolnice, crkve, javne zgrade, ceste, nabrajao je Plenković.

– Sve što se obnavlja u Zagrebu i na Baniji se obnavlja zahvaljujući Vladi i HDZ-u, dodao je.

Naglasio je da su on i Vlada ti koji su osigurali novac iz Fonda solidarnosti i to realizirali.

Svaka se nezakonitost treba sankcionirati

– Stvar je skroz jednostavna. Mi smo najzainteresiraniji da se svaka nezakonitost sankcionira. Bila ona kod trošenja europskih sredstava ili novca iz državnog proračuna. Međutim, sve treba raditi tijelo koje je za to nadležno. Ako je počinjena nezakonitost trošenja sredstava iz proračuna, onda je nadležan DORH. Ako je riječ o europskom novcu, nadležan je EPPO. To je jasno kao dan, rekao je Plenković ponovno.

– Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nije vezan za potres. Tu EPPO ima nadležnost tamo gdje je utvrđen slijed korištenja novca iz europskih fondova. Ali kada je riječ o projektu 3D snimanja, mi smo kao odgovorna Vlada više puta tražili očitovanja ministarstava, agencija i službeno izvješće o trošenju europskih sredstava i tu je nepobitno utvrđeno da nijedan cent europskog novca nije potrošen za projekt 3D snimanja. Znači, to je novac Republike Hrvatske i tu nadležnost ima DORH, dodao je premijer.

Plenković: Pritisak na EPP ne postoji, DORH neka se očituje o nadležnosti

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je odbacio tumačenja da radi pritisak na Ured europskog tužitelja (EPPO) i na DORH svojim inzistiranjem da se utvrdi u čijoj je nadležnosti istraga o eventualnim zlouporabama na Geodetskom fakultetu te ponovno pozvao DORH da se očituje.
– Nema nikakvog pritiska. Ne znam uopće odakle ta teza i tko to tako može doživjeti. Najvažnije da se svako drži svojih nadležnosti, rekao je premijer.
– EPPO i Geodetski fakultet da u segmentu gdje su sigurno i nepobitno utvrđene situacije i slijed korištenja sredstava iz europskog proračuna, dodao je.
A kad je riječ o slučaju 3D snimanja, ponovio je kako je nepobitno utvrđeno da niti jedan cent iz zajedničkog europskog proračuna nije potrošen niti isplaćen za projekt 3D snimanja.
– To govori da je riječ o novcu iz proračuna RH, a ako je nešto novac RH, onda nadležnost za to ima naše Državno odvjetništvo, odnosno USKOK, i oni su ti koje vi trebate pitati, ne mene, rekao je novinarima.
Odbacio je tumačenja da on svojim inzistiranjem na tome da se “pita DORH” radi pritisak, rekavši kako to govori jer ga novinari “već tri mjeseca ispituju o toj temi”.


Poruka EPPO-u i DORH-u: Razgovarajte međusobno

– Ja vam tvrdim ono što je apsolutno točno i istinito. Zar vi mislite da bi ministarstva financija, graditeljstva i kulture, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje i Državna riznica predsjedniku Vlade, koji traži precizno očitovanje odakle je taj novac, rekli da je to državni proračun, a da je u biti nešto drugo? Rekli su ono što je”, poručio je Plenković.

Ponovio je i da “nitko nije zainteresiraniji” od njega kao predsjednika Vlade da se svaka nezakonitost sankcionira, a EPPO-u i DORH-u poručio je “neka međusobno razgovaraju”.

– Nije na nama da kažemo tko je nadležan, naglasio je, ali i upozorio da on kao osoba koja ima političku odgovornost za proces obnove treba upozoriti na širu sliku.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...