Plamteći lahori – zrelost pera Miljenke Koštro u četvrtak u Kosači

U Narodnoj knjižnici HNŽ-a u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u četvrtak, 16. svibnja, bit će predstavljena zbirka poezije Miljenke Koštro Plamteći lahori. Književni program u sklopu ovogodišnjega Mostarskog proljeća – 26. Dana Matice hrvatske počinje u 18.30, a organiziran je u suradnji s Narodnom knjižnicom HNŽ-a.

Uz autoricu, knjigu će predstaviti recenzenti: novinar i književnik Mladen Vuković, prof. Jasna Ćorić i prof. Ivan Vrljić dok će publiku kroz književnu večer u multifunkcionalnog dvorani knjižnice voditi Ana-Marija Dedić.

Plamteći lahori peta je zbirka poezije Miljenke Koštro, ukupno njezina osma knjiga. U nakladi HKD-a Napredak – Posušje izišla je iz tiska potkraj prošle godine, a ilustrirala ju je sama autorica.

Podijeljena je u tri djela: Lepršavi treptaji, Duhovni vodopadi i Oseke i plime u rime.

– Naslovna sintagma Plamteći lahoriprožima cijelo biće ove knjige, u disanju s prirodom iznimno su važni vjetrovi, vjetrova pet, spominje se u gotovo svakoj petoj pjesmi: povjetarac, bura, sjeverac, južina, lahor, maestral, oluja, vihor, bonaca… Uz imenice plamen i plamičak navode se glagoli koji gradiraju vatru od početne iskre do požara i pougljenjenja tvari… U lirizmu zbirke važan je i jezik pa pjesnikinja koristi manje poznate izraze i glagole, koji dodatno ozvučuju pjesmu, a nailazimo i na riječi i lokalizme koji plijene svojom svježinom… U poetskoj zaigranosti u pjesmi Slagalica sa S poetesa je ucijepila ukupno 206 riječi s početnim slovom S… Ovaj rukopis svjedoči zrelost pera Miljenke Koštro, koja zna ciljati i oštro, satirički, razotkrivajući bjelosvjetske tmine i zablude te širem krugu čitateljstva želi podijeliti svoje iskušane životne križeve, ali s vrlom dozom optimizma, nudeći utjehu u poniznom hodočašću kroz sve bure i oluje, jer i u plamu lahora grop u grlu može kroz igru i vjeru biti sladak… – piše, među ostalim, recenzent Mladen Vuković.

O književnici:

Miljenka Koštro, djevojački Knezović, rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u općini Posušje. Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, Opću gimnaziju u Posušju. Majka je troje djece. S obitelji živi u Viru kod Posušja. Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle, igrokaze i prozu. Od prosinca 2012., kao vanjska suradnica na Radiju Herceg Bosne, priređuje emisiju Odabrane stranice, kroz koju promiče književno stvaralaštvo te kulturu pisanja i čitanja. Suradnica je u emisiji Kad se smijah, tad i bijah (Radio Split). Radovi su joj objavljivani u časopisima: Osvit, Motrišta, Hrvatsko slovo, Suvremena pitanja, Zvona, Hrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Crkva na kamenu, Podstranska revija, Hum, Katolički tjednik, Kvaka, Virko, Diskurs, Hrvatski glas Berlin i drugi. Stalna je suradnica dječjih listova Cvitak i Cvrčak, gdje objavljuje pjesme i kratke price, koje su joj objavljene i u nekoliko zbornika, pa i međunarodnih. Organizatorica je brojnih književnih druženja. Piše i kritičke osvrte. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske, Udruge hrvatskih aforista i humorista i HKD-a Napredak – Posušje.

Poezija joj je više puta nagrađivana. Godine 2016. u Podstrani (Jesenice) na sedmoj Večeri domoljubne poezije dobila je pjesničku nagradu (prvo mjesto) za svoju domoljubnu poeziju. Na pjesničkoj manifestaciji Stijeg slobode 2019. godine među 273 pjesme, pjesma U pogledu žene i majke, ušla je u uži izbor od sedam pjesama, a za njezinu interpretaciju osvojila je prvo mjesto. Godine 2019. na prvome natječaju Scavacona s pjesmom Danas sam ptica bila ušla je u tri najbolje. Godine 2021. za dječju je poeziju osvojila prestižnu književnu nagradu “Krešimir Šego”. Često pjesme i priče piše hercegovačkom ikavicom. Svake godine sudjeluje na posuškoj Večeri ikavice, gdje je i nagrađivana.

Dosad je objavila osam knjiga. Romani: Biti Viktor, Tri tajne; zbirke pjesama: Cvjetnjak na kamenjaru, Miris vječne mladosti, Čarolija svitanja, Klasje duše, Plamteći lahori. Objavila je i zbirku kratkih priča za djecu Pogled u nedogled, u izdanju DHK-a HB u Mostaru 2018., koja je u Zagrebu prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...