Picula: Odbio sam biti na posljednjem mjestu u prvoj jedinici

SDP-OV eurozastupnik Tonino Picula gostovao je na N1 televiziji. Komentirao je nadolazeće parlamentarne izbore, pozicije na izbornim listama i poteze predsjednika Zorana Milanovića.

“Na listi za EU parlament koju je sinoć usvojio glavni odbor SDP-a, na posljednjem sam 12. mjestu. Nadam se da će građani znati prepoznati i podržati ono što sam radio u proteklih pet godina u Europskom parlamentu. Ozbiljno bavljenje politikom znači izlazak iz zone komfora i preuzimanje rizika”, kazao je. 

Na pitanje zašto nije na nekoj od prve tri pozicije na listi, odgovorio je kako je to pizanje za Grbina i SDP-ovo predsjedništvo. “Pretpostavljam da je Peđa Grbin imao najbolje namjere sastaviti listu za Europski parlament”, naveo je. 

“Već sam bio puno puta u situaciji u kakvoj se nalazim”

“Ja na toj listi nisam bio na onom mjestu za koje smatram da je primjereno s obzirom na moje rezultate u mandatu. Nakon toga sam sugerirao da pokušam osvojiti novi mandat natječući se na posljednjem mjestu”, dodao je. 

“Već sam bio puno puta u situaciji u kakvoj se nalazim, zadnji put sam voljom Zorana Milanovića završio na petom mjestu, ali sam podrškom građana osvojio rekordan broj preferencijalnih glasova. No, to nije jedan jedini put kad sam ja u SDP-u plivao protiv struje. Da podsjetim mlađe, također sam inicirao prvu postideološku koaliciju u RH kad sam se kandidirao za gradonačelnika Velike Gorice”, naglasio je.

“Uspjeli smo, no to je stvorilo otpore u SDP-u obojica smo zaključili da ono što mi nudi Peđa Grbin mene ne zadovoljava. Rekao sam da to ne mogu prihvatiti, no volio bih se okušati u utrci za Europski parlament tražeći mandat od građana s posljednjeg 12. mjesta”, nastavio je.

“SDP je bio izrazito bremenit u unutrašnjem sukobljavanju”

Picula je priznao kako se usprotivio tome da istodobno bude kandidat i za Europski parlament, i za Sabor. “Nisam htio prihvatiti da budem na posljednjem mjestu u prvoj izbornoj jedinici. Prirodnije je da se stranke natječu držeći se nekog postulata, SDP ima svakojaka iskustva”, rekao je. 

“2020. godine mi je Davor Bernardić isto nudio, rekao sam mu da ne želim i da sam zadnji političar u zemlji koji se smije poigravati s tim dvostrukim izbornim lice i naličjem. 2016. u izborima za predsjednika SDP-a netko je rekao da se strankom ne može upravljati iz Bruxellesa, ja to nisam ni rekao, no ta se vijest proširila i ozbiljno me limitirala u mojim ambicijama da postanem predsjednik SDP-a”, uvjeren je.

“SDP je bio izrazito bremenit u unutrašnjem sukobljavanju, Bernardić je tad ispravno procijenio četiri, pet mjeseci prije izbora da se stranka homogenizira, da se objave liste za EU parlament puno ranije, SDP je tu kampanju odradio izvanredno. Na izborima smo dobili isti broj mandata kao već razvikani HDZ”, podsjetio je. 

“Odluku će verificirati hrvatski birači”

“U slučaju koalicije Rijeke pravde sigurno će se otvoriti i unutarstranački procesi. Opcija koja želi zadržati vlast, nije bez kontroverzi, nije bez kontroverzi struktura koalicije koja je dovela do formiranja koalicije Rijeke pravde”, napomenuo je. 

“Milanovićev potez je događaj koji je iz temelja promijenio mnoge odnose na političkoj sceni. Sve je političke takmace dočekao nepripremljene. Ja u Zorana Milanovića ne projiciram ono što on nije, nego ono što on jest”, dodao je. 

“Sebi ne mogu dopustiti nikakvu vrstu naivnosti. Mislim da smo se na ovim izborima s jedne strane i SDP i ja izložili svojevrsnim rizicima, a SDP nosi taj rizik obvezujući se na političku ambiciju Zorana Milanovića. To je odluka koju će verificirati hrvatski građani. Što se mene tiče, mislim da se SDP previše izložio na ovaj način”, istaknuo je. 

“Posao okupljanja koalicije išao je dobro, i ‘preko noći’ se sve promijenilo, Zoran Milanović postao je zaštitno lice nove formacije koja izaziva ozbiljne kontroverze. Nadam se da će SDP nakon izbora zadržati poziciju kakvu je mogao i kakvu treba imati u hrvatskom društvu”, zaključio je. 

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...