Paus: SDP nas je izgurao iz koalicije

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da je velika koalicija predvođena SDP-om za njih “više-manje gotova priča” te da ih je ta stranka na neki način izgurala prihvaćanjem predsjednika Republike Zorana Milanovića za premijerskog kandidata.

Ustavni sud jučer je zaključio da Milanović, dok obavlja predsjedničku dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke.

Paus je rekao da je važno pobijediti, ali da je to nužno napraviti na pošten i zakonit način.

– Mi smo i jučer iskazali naš stav da treba poštovati odluke Ustavnoga suda i da se treba kloniti bilo kakvih predizbornih radnji koje idu u prilog jednoj stranci, rekao je Paus.

– Što se tiče velike koalicije, mi nakon tih prvih razgovora nismo razgovarali niti sa SDP-om o nekakvim konkretnim stvarima, uvjetima ulaska u nekakvu koaliciju, tako da je za nas to više-manje gotova priča i SDP je prihvaćanjem Milanovića za kandidata za premijera ustvari i nas na neki način izgurao iz te priče, dodao je.

Peović: Da je ljevica na vlasti, Milanović ne bi mogao dobiti drugi mandat

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović rekla je u istoj emisiji da joj je to prvi glas da IDS ne ide u veliku koaliciju. Podsjetimo, predsjednik SDP-a Peđa Grbin u nedjelju je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 potvrdio da Radnička fronta neće biti dio njihove koalicije, dok je Peović isti dan poručila da bi ionako izašli iz te grupacije jer im Milanović nije prihvatljiv kao kandidat za premijera. 

Peović je danas u Studiju 4 rekla da je RF kao lakmus papir – po odnosu lijeve koalicije prema toj stranci može se vidjeti što je ta koalicija odlučila učiniti.

– Pomogli smo lijevoj koaliciji – takozvanoj sada lijevoj koaliciji, jer tu nema više ljevice – da dođemo do situacije u kojoj je postalo jasno da je moguće smijeniti HDZ. Tog trena kad je postalo moguće i vidljivo da se može smijeniti HDZ, ulazi Milanović u igru zato što je mogao drugi mandat dobiti samo u slučaju da je HDZ na vlasti jer se mogao s njim konfrontirati. U slučaju da je ljevica na vlasti, on ne bi mogao dobiti drugi mandat. I u tom trenutku stvari idu nizbrdo zato što je sasvim jasno da je kapitalu svejedno tko je na vlasti. Bitno je da oni koji su na vlasti zadržavaju status quo, rekla je Peović.

Dodala je da je Milanović kao premijer donio najgori zakon o radu te da je slao specijalce na radnike koji su štrajkali na Braču, a nije ih slao na prosvjednike u Savskoj.

– Radio je sve kontra naroda, poručila je Peović.

Među ostalim je rekla da se nalazimo u robovlasništvu 21. stoljeća u kojem se omogućava privatnicima da uvoze strane radnike koji rade bez ikakvih radničkih prava.

“Milanovićeva pojava znači odlazak udesno”

Peović je rekla kako je zanimljivo da se mnogi u koaliciji nisu očitovali o protuustavnosti i o tome da se s koalicijskim partnerima nije razgovarao o ulasku Milanovića, kao ni o tome da se otišlo udesno – jer je, kako je rekla, sasvim jasno da Milanovićeva pojava znači odlazak udesno.

Među ostalim je rekla i da Daliji Orešković protuustavnost nije problem, a da se do jučer klela da je zakonski okvir najvažniji.

Rekla je da Milanović koketira s desnim biračkim dijelom te da je složio listu oportunista.

Peović je rekla da ih je među ostalim Paus prozivao da su protuustavna stranka, a Paus je rekao da nisu nikad na taj način diskutirali o RF-u. Rekao je da se ne slažu s nekim njihovim stavovima, te da IDS nema problem s njihovim sudjelovanjem u jednoj široj koaliciji vezano za promjenu vlasti, ali da su njihovi koalicijski partneri Fokus i Reformisti iskazali svoje bojazni u odnosu na RF te da se IDS drži uz njih.

Paus je rekao da HDZ-ova vlada u sedam i pol godina vlasti nije napravila nijednu strukturnu promjenu koja bi donijela boljitak i funkcioniranje sustava.

Peović je ponovno bila kritična prema IDS-u.

– Stranka kojoj je Ivan Jakovčić bio član… Mislim, to su tajkuni koji su kupili sela po Istri, koji su uništili brodogradilišta, koji su uništili svaku privrednu granu… IDS je napravio štete više nego itko u Istri, i sad oni govore da su oni neka promjena. IDS je omogućio da se mi svedemo na turizam, na uslužne djelatnosti, rekla je Peović, dodajući da je Istra “klasičan primjer što se nama zbiva”.

Peović je rekla i da ih SDP i koalicijski partneri nisu zvali na prosvjed 23. ožujka te da sumnja da će im dozvoliti da govore na njemu, a Paus je rekao da na predizbornim skupovima treba sudjelovati onaj koji ih organizira.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...