Pakistanac (22) uvrijedio Muhameda, osuđen na smrt.

Sud u Pakistanu osudio je 22-godišnjeg studenta na smrt, a 17-godišnjaka na doživotnu kaznu, nakon što ih je proglasio krivima za vrijeđanje islamskog proroka Muhamed. Obojica su odbacila optužbe i imaju pravo žalbe.

Aslam Gujar, odvjetnik koji je zastupao studenta Junaida Munira, potvrdio je za Associated Press da je sudac u gradu Gujranwala u provinciji Punjab prošlog tjedna izrekao smrtnu kaznu njegovom klijentu. Suđenje je proizašlo iz optužbi podignutih 2022. da je Munir dijelio bogohulni sadržaj putem WhatsAppa.

17-godišnji Abdul Hanan je također proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor u odvojenom slučaju na istom sudu, prema sudskim dokumentima. Munirov otac Hussain odbacio je optužbe protiv svog sina rekavši da je u kontaktu sa svojim pravnim timom kako bi se uložila žalba. 

Kršćanin navodno oskvrnavio Kuran, napali ga muslimani

Hussain je istaknuo kako se trenutno skriva zajedno s ostalim članovima obitelji. “Ne mogu vam dati nikakvu informaciju o svojoj točnoj lokaciji jer neki ljudi u našem selu smatraju da i mene treba ubiti jer sam otac dječaka koji je navodno vrijeđao islamskog proroka”, požalio se.

“Mi smo muslimani. Volimo našeg proroka. Nijedan musliman ne može ni zamisliti da vrijeđa našeg voljenog proroka, a moj sin je nevin”, dodao je. Prema pakistanskim zakonima o bogohuljenju, svatko tko je proglašen krivim za vrijeđanje vjere ili vjerskih osoba može biti osuđen na smrt. 

Iako vlasti tek trebaju izvršiti smrtnu kaznu za bogohuljenje, sama optužba može izazvati nerede. Domaće i međunarodne skupine za zaštitu ljudskih prava tvrde da su se optužbe za bogohuljenje često koristile za zastrašivanje vjerskih manjina. 

U kolovozu prošle godine muslimani su napali crkve i domove kršćana u gradu Jaranwali, u istočnoj pokrajini Punjab, zbog optužbi da je kršćanin oskvrnavio svetu knjigu islama, Kuran. Rulja je demolirala njegovu kuću, spalila crkve i oštetila desetke drugih domova, što je naišlo na osudu vlade i skupina za ljudska prava.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Evanđelje dana i Sjeme (Iv 12,20-33)

Evanđelje dana (Iv 12,20-33) U ono vrijeme: Među onima koji...

Čačić: Pošteni dio desnice vjeruje Milanoviću

Predsjednik Reformista i član SDP-ove koalicije Radimir Čačić komentirao...

Ustavni sud Milanoviću: Odstupi

USTAVNI sud danas je, nakon stručnog sastanka i sjednice...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...