Izašao novi dvobroj Osvita – časopisa Društva hrvatskih književnika HB

U novom dvobroju Osvita, časopisa Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne za književnost, kulturu i društvene teme, pored tekstova suvremenih književnika i znanstvenika – proze, putopisa, dječje književnosti, aforizama, ogleda i kritika te znanstvenoga područja, rubrika poezija u cijelosti je posvećena dijalektalnom pjesništvu Hrvata u Bačkoj. Panoramski je to prikaz suvremenoga dijalektalnoga pjesništva na novoštokavskoj i staroštokavskoj ikavici, hrvatskim govorima bačkih Hrvata kojima se služe Bunjevci i Šokci. Uvodni tekst „Suvremeno dijalektalno pjesništvo među Hrvatima u Bačkoj – panorama“ potpisuje Tomislav Žigmanov, koji je ujedno i autor izbora panorame. U njoj autor, osim što obrazlaže kriterije za izbor zastupljenih autor(ic)a u ovoj panorami, u kratkim crtama iznosi i suvremenu povijest ove vrste pjesnikovanja u književnosti vojvođanskih Hrvata, uz značajku kako je „vremenom u hrvatskoj književnosti u Bačkoj stvoreno respektabilno po opusu, suvremeno i umjetnički posve relevantno dijalektalno pjesništvo među oba štokavska hrvatska dijalekta“.

Temeljni kriterij za zastupljenost u ovoj panorami jest, kako navodi autor, „zavidna razina umjetničkoga dosega“ samoga suvremenoga dijalektalnoga pjesništva zastupljenoga u književnosti bačkih Hrvata, tako da na koncu imamo „retrospektivni prikaz onoga što, po odabiru prikazivača, čini ono najvrjednije u proteklih pedeset godina“ – od početaka Natpivavanja Ivana Pančića, knjige objavljene 1970. godine, pa do onih najmlađih – Anite Đipanov Marijanović i Nevene Mlinko.

U ovoj panorami zastupljeno je deset autor(ic)a od kojih osmero pjesme piše na bunjevačkoj (Ivan Pančić, Petko Vojnić Purčar, Vojislav Sekelj, Milovan Miković, Mirko Kopunović, Tomislav Žigmanov, Željka Zelić Nedeljković i Nevena Mlinko) te dvoje na šokačkoj ikavici (Željko Šeremešić i Anita Đipanov Marijanović) i posve različitih poetika. Izbor pjesama prate i kratke biografije autor(ic)a.

Nedavno je u časopisu za književnost i umjetnost vojvođanskih Hrvata Nova riječ – dvobroj 1-2 za 2023. godinu – u cjelini „Književna susretanja“ objavljen izbor suvremenoga pjesništva bosansko-hercegovačkih Hrvata, među kojima su predstavljeni stihovi Ružice Soldo, Mire Petrovića, Ivana Sivrića, Miljenka Stojića i Jose Živkovića-Soje, u izboru prof. Ivana Sivrića. Riječ je o prvoj razmjenskoj institucionalnoj suradnji u području književne periodike između Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Hrvata iz Vojvodine, što je posljedica naraslih i razvijenih suradničkih odnosa u posljednjih nekoliko godina ovih dvaju hrvatskih kulturnih prostora.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...