No menu items!

Orban: Europski liberali ne mare za narod, već za vlastite ideale

Mađarski čelnik sudjelovao je na ceremoniji dodjele nagrade János Hunyadi u Bruxellesu, koju je Mađarska uspostavila kako bi istaknula doprinos europskoj slobodi, neovisnosti i poticanju suradnje među narodima. Orban je prilikom govora optužio liberalne elite da samo “zainteresirane samo za vlastite ideale” i da to žele provesti u praksi, prenosi Remix.

Inače, ovogodišnji dobitnik nagrade je poljski filozof i političar Ryszard Antoni Legutko, koji je i član Europskog parlamenta od 2009. godine.

“On je profesor filozofije koji ne samo da je učio iz povijesti, već je i koristio povijest da predvidi što će se dogoditi. I sve što je predvidio, obistinilo se”, rekao je Orbán o Legutku.

Orban: Izbori u lipnju daju nadu

Osvrćući se na profesorove spise, mađarski je premijer rekao da su progresivni liberali zauzeli mjesta onih koji su shvaćali katolički koncept univerzalnosti, poput Schumanna, Moneta ili De Gasparija, ali da njih ne zanimaju europski narodi.

“Ako je cijena provedbe njihovih ideja demontiranje europske industrije i poljoprivrede, oni će to učiniti. Ako je cijena njihovog plana brisanje europske kulturne prošlosti ilegalnim migracijama, učinit će i to”, istaknuo je. Orbán je dodao da postoji i veliki problem na drugom planu, a to je slabljenje suverenističkih snaga, posebno izlaskom Britanije iz Europske unije.

“Odlaskom Britanaca srednjoj je Europi prepušteno zastupanju suverenističke vizije, ali ta regija pokazuje znakove podijeljenosti”, kazao je Orbán.

Osvrnuo se i na situaciju u Poljskoj. Istaknuo da su se Poljaci i Mađari uvijek slagali oko suvereniteta, ali da ga brine što se sada događa u Poljskoj.

“Ne želim se miješati u poslove zemlje profesora Legutka, koje on više poznaje, ali iz Budimpešte se čini da je Sorosevo carstvo došlo na vlast u Poljskoj, a to je najgori znak koji Mađar može zamisliti”, rekao je.

Orbán je ipak dodao da izbori za Europski parlament u lipnju daju nadu za promjenu smjera u politici kontinenta.

“Dugo nije bilo tako dobre prilike za nacionalne konzervativne suverenističke i kršćanske snage da postanu dominantne u Europskoj uniji”, zaključio je Orba.

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Pupovac se drži ustavne floskule ZAVNOH-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore ide...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...