Nova pobjeda građana Jablanice – poništena dozvola za rad mHe „Zlate“

Naza Spahić, predsjednica Udruženja građana “Za Doljanku”

Udruženje građana „Za Doljanku“ održalo je u Mostaru konferenciju za medije na kojoj su informirali javnost da je Županijski sud u Mostaru posljednjom presudom poništio dozvolu za rad mHe „Zlate“ u Jablanici.

Prije tri godine, odnosno 1.10.2020. godine, Udruženje građana „Za Doljanku“ pokrenulo je upravni spor protiv Rješenja kojim je Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK izdala dozvolu za rad firmi „EKO-VAT“ d.o.o. Jablanica. Županijski sud u Mostaru u obrazloženju svoje presude ističe upravo ona kršenja na koja je Udruženje od samog početka ukazivalo FERK-u i ostalim institucijama. Za vrijeme trajanja ovog upravnog spora, Županijski sud u Sarajevu poništava okolišnu dozvolu, nakon čega se Udruženje obratilo FERK-u i zatražilo oduzimanje dozvole za rad za mHe „Zlate“, ali su dobili negativan odgovor.

Županijski sud u Mostaru je posljednjom presudom utvrdio da poništena okolišna dozvola nije mogla imati status pravosnažnosti u vrijeme donošenja Rješenja kojim se izdaje dozvola za rad. Poništenjem okolišne dozvole poništene su i sve pravne posljedice koje je ovo rješenje proizvelo pa tako i dozvola za rad poduzeću „EKO-VAT“  Jablanica.

U međuvremenu, dok je trajao ovaj upravni spor, prethodna ministrica FMOIT-a Edita Đapo je u najkraćem mogućem roku odgovarala na zahtjeve investitora pa je prvo izdala Rješenje kojim mu je odbila zahtjev za izdavanje okolišne dozvole tumačeći da mu po novom zakonu nije potrebna okolišna dozvola, iako je taj zakon isključivo odredio da svi postupci koji su započeti po starom zakonu po njemu moraju biti i završeni. I to Rješenje je osporeno u korist Udruženja tako da je investitor bio primoran podnijeti novi zahtjev za izdavanje okolišne dozvole. Prethodna ministrica je i tu dozvolu izdala u rekordnom vremenu, ali njome nisu otklonjeni nedostaci i nepravilnosti utvrđene prvom sudskom presudom tako da je Udruženje opet pokrenulo upravni spor i protiv tog dokumenta koji još uvijek nije riješen.

Iz Udruženja ističu kako će o poništenju dozvole za rad obavijestiti sve sudionike u procesu i zatražiti zatvaranje mHe „Zlate“ do okončanja postupka.

Ovo je još jedna pobjeda za UG „Za Doljanku“ i pomak k zaustavljanju ekocida na rijeci Doljanki. Trenutno, kako je rečeno u ovoj presudi sve dok je spor neriješen, FERK ne može izdati dozvolu za rad. – izjavila je Naza Spahić, predsjednica Udruženja „Za Doljanku“.

Iz Udruženja „Za Doljanku“ navode kako ih do ovakvih situacija dovode neodgovorni, nesavjesni i vrlo često korumpirani pojedinci koji predstavljaju institucije na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, tako da razmišljaju o tome da nakon ove presude podignu krivične prijave protiv odgovornih osoba FERK-a.

Kako vrijeme prolazi sve smo više svjesni veličine problema s kojim smo se uhvatili u koštac, ali nećemo odustati u svojoj daljnjoj borbi. Kada iscrpimo sve pravne lijekove u BiH spremni smo pokretati postupke i pred međunarodnim sudovima. Pogotovo sada kad u pravnoj borbi u vidu dobivenih šest sudskih presuda dobivamo potvrdu da su naše sumnje i naše tvrdnje argumentirane. – poručili su iz Udruženja.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...