Održivo rudarenje: Od srebra do zelene energije

Iako se rudarstvo često smatra energetski intenzivnom industrijom, jednostavno rečeno, bez ekstrakcije primarnih sirovina, neće biti prelaska na svijet s nultom emisijom karbona. Da bismo smanjili svoju zavisnost od fosilnih goriva, i elektrificirali privatni, javni i komercijalni transport, potrebna je ogromna količina takozvanih tranzicijskih metala. Ovaj region i rudarske kompanije poput naše ključni su za ovu tranziciju. Važno je rudariti te metale održivo i sa što manjim emisijama karbona, što nam je cilj – ističe u intervjuu za Oslobođenje Sanela Karić, predsjednica Odbora za održivi razvoj Adriatic Metals BH.

Srebro je najvažniji tranzicijski metal koji će se rudariti u rudniku Rupice u Varešu. „Srebro je tijekom posljednjeg desetljeća postalo globalno važno zbog svojih jedinstvenih električnih svojstava. Fotonaponski paneli oslanjaju se na srebro, a infrastruktura za brzo punjenje električnih automobila zavisna je o srebru” – kaže Karić.

Karić ističe i važnost bakra, metala bez kojeg se zelena energija ne može prenositi s vjetroelektrana ili solarnih elektrana do naših kuća i automobila. Karić napominje i da je cink također vitalan, budući da galvanizira čelik kako bi ga zaštitio od oksidacije, hrđanja i koristi se u izgradnji vjetroelektrana i infrastrukture za podršku solarnim farmama. „I automobilska industrija sve više teži “laganim” vozilima – što je vozilo lakše, to manje energije zahtijeva. Bilo da se radi o benzinskim ili dizelskim automobilima ili električnim automobilima, najbolji način da se vozilo učini lakšim jest smanjiti količinu upotrebljenog čelika, ali time se povećava potreba za više cinka kako bi se zaštitili tanji čelični dijelovi od hrđanja – pojašnjava Karić.

Karić podcrtava da će metali proizvedeni u rudniku Adriati Metals d.o.o. Vares u BiH imati niži karbonski otisak u odnosu na druge dijelove svijeta. “Razlog je lokacija. Mi proizvodimo tranzicijske metale bliže europskim rafinerijama koje će ih prerađivati, a one su pak bliže europskim proizvođačima koji prave zelenu revoluciju. Proizvođači automobila koji proizvode električna vozila, industrija turbina koja gradi vjetroelektrane – svi oni će koristiti metale koje mi proizvodimo. Činjenica da možemo rudariti te metale održivo u Europi, smanjujući tako emisiju karbona implementacijom zelene energije u našem energetskom miksu, i potom ih transportirati na relativno kratke udaljenosti do europskih rafinerija, koje zatim isporučuju rafinirane metale europskim proizvođačima. Znači da će metali koje na kraju proizvedemo imati neke od najnižih emisija karbona u svijetu – i to je standard prema kojoj bi trebalo mjeriti” – kaže Karić.

I Adriatic Metals je zakoračio u zelenu revoluciju. „S obzirom na to da većina električne energije u BiH potječe iz uglja, vidimo integraciju proizvodnje zelene energije kao priliku, a ne kao izazov. Izazovi s kojima se Adriatic Metals suočava pri integraciji svojih operacija i proizvodnje zelene energije su u osnovi slični onima s kojima se suočavaju sve industrije. Međutim, za razliku od mnogih drugih industrija, rad u sektoru prirodnih resursa pruža značajan broj prilika za uključivanje tranzicije prema zelenoj energiji u našu strategiju. Adriatic Metals već proizvodi električnu energiju putem solarnih panela postavljenih na krovovima, a što je važnije, razvijamo planove u suradnji s vodećim europskim investitorom u solarnu energiju i proizvodnju zelene energije za napajanje našeg postrojenja za preradu ruda“ – zaključuje Karić.

Najčitanije

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Lejla Sarač i Kenan Jodanović o projektu Antikorupcijski forenzički lab za mlade u lokalnoj zajednici

Projekat "Antikorupcijski forenzički lab za mlade u lokalnoj zajednici“...

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Ivan Marić: Ljudi moraju biti svjesni da bacajući otpad ubijaju sve nas

Speleološko društvo Herceg utemeljeno je 2012. godine. Osnovni ciljevi...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...