Održana 70. Glavna izborno-izvještajna Skupština HKD Napredak: dr. sc. Nikola Čiča ponovno izabran za predsjednika

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ održalo je u Sarajevu u subotu, 14. listopada, 70. Glavnu izborno-izvještajnu skupštinu na kojoj je izabrana nova Središnja uprava koja će voditi ovo najveće kulturno društvo u Hrvata u Bosni i Hercegovini u mandatu od 2023. do 2027. godine, a za predsjednika Društva ponovno izabran dr. sc. Nikola Čiča.

Na prijedlog predsjednika dr. Čiče kao i temeljem nominacija svih napretkovih podružnica, udruga i klubova, Skupština je izabrala i četiri dopredsjednike Središnje uprave i to: Miroslav Landeka, Josip Križanović, prof. dr. sc. Hrvoje Milošević i doc. dr. sc. Damir Krešić.

Skupština je izabrala i deset članova i članica Središnje uprave HKD Napredak i to: prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, prof. dr. sc. Vanda Babić-Galić, Ivana Barišić, Franjo Leovac, don Vlatko Rosić, Gordana Mišković,  Ines Kaić-Pervan, Sretko Tomić, dr. sc. Anto Ivić i Ivica Kovačević.

Novi članovi Nadzornog odbora su: Blagun Lovrinović,  Dragan Glavaš i Željka Obradović, a Stegovni sud u novom mandatu čine: Ružica Ševarika, Ljiljana Jurak i vlč. Ivan Dragičević.

Svečani dio Skupštine započeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine, himne hrvatskog naroda i himne HKD Napredak. Voditeljica programa Maja Nikolić nakon pozdravnih riječi zastupnicama i zastupnicima te gošćama i gostima, uzvanicama i uzvanicima, pročitala je i neke od brojnih isprika  i čestitki koje su pristigle za uspješno održavanje Skupštine, a koje su, između ostalih, uputili i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, Ivan Radić, gradonačelnik Grada Osijeka, dr. Davor Pranjić, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Dubravka Bošnjak, ministrica civilnih poslova BiH, Davor Bunoza, ministar pravde BiH, Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjskii apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, Ulrike Hartmann, veleposlanica Austrije u BiH, Zoran Piličić, generalni konzul RH u Banja Luci, Marko Babić, generalni konzul RH u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost Mostar, prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar, Zagreb, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Zagreb, Vladimir Andrle, predsjednik La Benevolencija i Tonino Inchingoli, glavni tajnik Kršćanskog radničkog pokreta iz Italije (MCL).

Svojom nazočnošću Skupštini su uveličali, između ostalih, Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, posebna savjetnica i izaslanica Ministara vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlić Radmana, Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, Ivan Bandić, konzul RH u Tuzli, Pero Bilušić, konzul RH u Vitezu, Kristina Dujaković, glavna tajnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačke županije,  mons. Javier Camañes-Forés, tajnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini, Mirjam Marianovich, press attache veleposlanstva Mađarske u BiH, Nedjeljko Masleša, predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva, Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH, Boris Marić, generalni tajnik udruge bh Hrvata Prsten, prof. dr. sc. Hrvoje Milošević, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Sarajevo.

Pozdravnim riječima prvi se obratio Damir Zorić, potpredsjednik Matice hrvatske iz Zagreba koji je naglasio kako su Napretkovih 120 godina prepuni dobrih djela i na to mogu biti ponosni.

– Čuvajte i gradite taj ponos jer on vam jamči novih 120 djela. Veselim se da s rukovodstvom Napretka imamo dobre odnose i da sve češće radimo i surađujemo -istaknuo je Zorić.

Akademik Josip Muselimović je u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH zaželio uspješan i djelotvoran rad, te zaželio da se od Napretka otklone svi nesporazumi, jer Napredak je prečasno ime da bi se to događalo.

Prof. dr. sc. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod pozdravio je u ime BZK Preporod, ali i u ime svih naših temeljnih organizacija Prosvejete, La Benevolencij udruženih u Međukulturno vijeće BiH.

– Uzbuđen sam jer mislim da je ovo važan i veliki dan i veliko je 120 Napretkovih godina. Ovdje se osjećam posebno ali i vrlo domaće kao u svojoj drugoj kući. Možete misliti da to kažem tek, tako, ali ne mi to svojim djelima potvrđujemo I nastavit ćemo to radit to opredjeljenje je i racionalno. Želim da svako njeguje njegove specifičnosti I posebnosti. Uvijek ćete imati nas uz sebe-poručio je on.

Samir Avdić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva naglasio je u svom pozdravnom obraćanju kako je posebice važno da naši narodi koji žive u BiH žive zajedno.

-Čini me iznimno sretnim da četiri nacionalna kulturna društva njeguju posebne međusobne odnose i imaju dobru suradnju i da budu graditelji i nositelji svih promjena na bolje za cijelo naše društvo-kazao je on.

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prenijela je pozdrave i čestitke  te izrazila uvjerenje da većina zna kako je suradnja između HKD Napretka i Vlade RH bila izuzetno dobra i realizirano je dosta projekata.

Radoje Vidović, zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića naglasio je kako je značaj Napretka ogroman, nemjerljiv, neizreciv i neizbrisiv u svijesti hrvatskog naroda u BiH.

-Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da Napredak bude takav kakav jeste. Mogu obećati da će projekti HKD Napredak i u narednom razdoblju biti prepoznati i podržani od strane Republike Hrvatske. Svojim primjerom pokazujete kako treba graditi BiH i suživot i budućnost u Bosni i Hercegovini-istaknio je on.

Nazočne je pozdravio i predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, koji je poručio kako Napredak ostaje posveće promicanju hrvatske kulture, obrazovanja i zajedništva.

-Naša uloga u društvu je važna, a naša predanost prenošenju kulturnog naslijeđa nemjerljiiva. I sam logo današnje Skupštine sibmolizira izgradnju, umreženost, strukturu i jedinstvo što naše Društvo jeste i treba biti. Napretkova uloga je raditi na tome da prihvaćamo jedni druge, da shvaćamo jedni druge, uvažavamo i priznajemo jedni druge, činimo i ustupke jedni drugima. A činiti ustupak nije poraz, nego pokazivanje dobre volje, pa ako hoćete i vizije. Na tome svi trebamo raditi, a uloga Napretka kao temeljne ustanove kulture hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini je u tome velika. Napredak to primjerom pokazuje i kroz zajednički rad s naša tri prijateljska društva (Preporodom, Prosvjetom i La Benovalencijom) kako se može i treba raditi uvažavajući, poštujući i priznajući jedne druge. Svi mi volonterski kroz svaku našu podružnicu krojimo priču Napretka u koju je utkano više od 120 godina tradicije. Neka naš rad u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak bude inspiracija drugima da se pridruže i podrže našu misiju. Zajedno ćemo ostvariti napredak i ostaviti neizbrisiv trag u očuvanju i promicanju hrvatskog kulturnog interesa. Hvala vam na predanosti i entuzijazmu koji donosite u naše društvo. Radujem se budućnosti i svim uspjesima koje zajedno možemo postići. Samo zajedno i ujedinjeni ćemo ostvariti velike stvari – kazao je dr. Čiča.

U radnom dijelu Skupštine, kojim je predsjedavao dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović, zastupnici su također usvojili Pravilnik o radu Skupštine te izabrali radna tijela Skupštine. Izvješće o radu Središnje uprave Središnje uprave podnio je predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, izvješće o radu Nadzornog odbora zastupnicima je prezentirao član Nadzornog odbora Dragan Glavaš, predsjednik Stegovnog suda don Luka Brković predstavio je izvješće Stegovnog suda dok je dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva za podružnice,  udruge, klubove, zaklade i članstvo Miroslav Landeka predstavio izvješće o radu Podružnica i udruga za 2022. godinu. Financijsko izvešće Društva za 2022. godinu nazočnima je predstavila voditeljica Stručna službe HKD Napredak Dragana Radić Poljo. Nakon vrlo sadržajne rasprave, posebice u dijelu koji se odnosio na rad podružnica, udruga i klubova, a u kojoj su sudjelovali zastupnice i zastupnici, sva izvješća su potom i usvojena.

Zaključaka i odluke, koje je usvojila Skupština tijekom šest sati svoga zasjedanja, iznio je izvijestitelj povjerenstva za zaključke i član Središnje uprave Ivica Kovačević.

 1. Usvaja se Pravilnik o radu Skupštine HKD Napredak,
 2. Odobrava se nazočenje na Skupštini dviju odvjetnica iz odvjetničkog ureda “Marić” u svojstvu pravnih savjetnica za davanje pravnih savjeta u slučaju potrebe,
 3. Usvaja se prijedlog izbora radnih tijela Skupštine: radno predsjedništvo, izborno-provedbeno povjerenstvo, zapisničar, ovjerovitelji zapisnika, povjerenstvo za zaključke,
 4. Usvajaju se izvješća o radu Središnje uprave, Nadzornog odbora, Stegovnog suda i Povjerenstva za podružnice i udruge za 2022. godinu,
 5. Usvaja se prijedlog Nadzornog odbora da se donese plan upravljanja imovinom,
 6. Usvaja se financijsko izvješće Društva za 2022. godinu,
 7. Donosi se Odluka o razrješenju i izboru predsjednika Društva,
 8. Donosi se Odluka o razrješenju i izboru dopredsjednika Društva,
 9. Donosi se Odluka o razrješenju i izboru članova Središnje uprave Društva,
 10. Donosi se Odluka o razrješenju i izboru  članova Nadzornog odbora Društva,
 11. Donosi se Odluka o razrješenju i izboru članova Stegovnog suda Društva,
 12. Skupština Društva daje punu podršku Središnjoj upravi HKD Napredak da nastavi s prodajom Napretkova doma Trebević, sukladno pozitivnim zakonskim propisima i ovlaštenjima Središnje uprave HKD Napredak,
 13. Potpisane i ovjerene ponude za kupnju Napretkova doma Trebević  mogu se dostavljati isključivo osobno ili putem pošte u sjedišnjicu HKD Napredak u Sarajevu,
 14. Da Središnja uprava HKD Napredak nakon slanja demantija vezano za prodaju Napretkova doma Trebević protiv medija koji ne objave dostavljeni demantij, a objavili su tekstove oko prodaje doma,  pokrene sudske postupke za zaštitu svojih prava sukladno vačećim propisima o kleveti,
 15. Da u roku od 3 mjeseca Središnja uprava HKD Napredak pripremi plan kapitalnih ulaganja i upravljanja za period od iduće četiri godine i dostavi ga Skupštini na razmatranje,
 16. Da do iduće Skupštine HKD Napredak Povjerenstvo za Statut i pravna pitanja pripremi prijedlog izmjene i dopune Statuta Drustva i dostavi ga Skupštini na razmatranje,
 17. Vezano za zamolbu HKD Napredak podruznia Bugojno zadužuje se da Povjerenstvo za gospodarstvo pripremi mogućnosti za njezinu realizaciju.

Po završetku rada Skupštine Napretkovke i Napretkovci druženje su nastavili na Svečanom koncertu mješovite klape “Filip Dević” iz Splita i gosta Nene Belana, upriličenom u Domu mladih u Sarajevu.  Inače, koncert su organizirali Središnja uprava Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Sarajevo, Napretkov kulturni centar Zagreb i  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a u povodu održavanja 70. Glavne izborno-izvještajne Skupštine HKD Napredak te obilježavanja 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

HKD Napredak

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...