Održan sastanak predstavnika Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med. sa suradnicima razgovarao je 28. veljače 2024. godine u Sarajevu s ravnateljem Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine gosp. Ivanom Lasićem, mag. phys. i suradnicima o unaprjeđenju nuklearne i radijacijske sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Riječ je o prvom sastanku dvojice ravnatelja iako suradnja dvaju institucija traje godinama.

“Na radnom sastanku s predstavnicima Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine razgovarali smo, prije svega, o privremenom centralnom skladištu istrošenih radioaktivnih izvora/radioaktivnog otpada koje je smješteno u Rakovici, Kanton Sarajevo. Zajednički je utvrđeno da se mora uložiti dodatni napor da se osiguraju sredstva za kondicioniranje i sigurno skladištenje postojećeg radioaktivnog materijala, kao i preduvjeti za buduće skladištenje istog. Dodatno smo razgovarali o Trgovskoj gori i o uključivanju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u istraživanje nultog stanja radioaktivnosti kroz Koordinacijsko tijelo o Trgovskoj gori na državnoj razini. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je izrazio spremnost da, u sklopu svojih aktivnosti, stavi na raspolaganje kadar i materijalno-tehnička sredstva za ovu važnu aktivnost. Na sastanku je razgovarano i o dijelu sustava monitoringa radioaktivnosti u okolišu koji se odnosi na stanice za mjerenje brzine doze zračenja i u nadležnosti su BiH, RS i FBiH kao i cjelokupnoj integraciji i jačanju suradnje na polju monitoringa radioaktivnosti u okolišu”, rekao je prim. dr. Skočibušić.

Sugovornici su razgovarali i o potrebi modernizacije propisa iz radijacione zaštite s posebnim osvrtom na pravilnike o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i tehničkim servisima za zaštitu od jonizirajućeg zračenja, o ujednačavanju izvještajnih obrazaca za Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine i krajnje korisnike te međunarodnoj pomoći u ovim područjima.

Podsjećamo, pri Sektoru zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je Služba za zaštitu od zračenja koja se bavi ispitivanjem radioaktivnosti i dozimetrijskim ispitivanjima. Služba je organizirana u dva Odjela: Odjel za kontrolu radioaktivnosti i Odjel za dozimetriju. Odjel za kontrolu radioaktivnosti, vrši ispitivanja radioaktivnosti uzoraka hrane, okolišnih uzoraka, uzoraka građevinskog materijala, predmeta opšte upotrebe i drugih uzoraka, te utjecaj ionizirajućeg zračenja na stanovništvo. Odjel za dozimetriju vrši dozimetrijska ispitivanja u cilju procjene radijacione zaštite na radnim mjestima gdje se koriste izvori ionizirajućeg zračenja, kao i kontrole kvaliteta samih izvora. Ispitne metode su standardne metode, akreditovane u skladu sa zahtjevima propisa koji reguliraju djelatnost rada. Cilj rada Službe za zaštitu od zračenja je prikupiti i osigurati pouzdane rezultate ispitivanja ionizirajućeg zračenja, za kupce naših usluga, iz zdravstva i privrede, i za nadležno ministarstvo i druga nadležna tijela koja donose odluke na bazi podataka iz oblasti zaštite stanovništva i profesionalno izloženih lica od ionizirajućeg zračenja.   

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...