Odlazak legende Miroslava Lilića (1944. – 2023.)

Ljudi, družite se, volite, svađajte, se, vodite ljubav, radite što god, samo se družitePobijedite crne misli, pobjegnite od problema. Praštajte. Ako nećete sad, popravnog nema. Život je jedina premijera i jedina predstava koja se neće ponoviti. Nema reprize”, životna je filozofija legendarnog Miroslava Lilića, doajena televizije i bivšeg predsjednika Uprave Croatia Records. 

Rođen je u Siveriću, 8. travnja 1944. godine. Diplomirao je jugoslovensku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1967. radi na Televiziji Zagreb kao novinar, reporter i urednik. 1986. postaje glavni urednik programa Televizije Zagreb, a zatim i direktor programa.
U neovisnoj Hrvatskoj bio je glavni urednik HTV-a. U Domovinskom ratu osmislio je i sa suradnicima pokrenuo 24-satni „Program za slobodu“, jedan od najzahtjevnijih projekata u povijesti Televizije Zagreb. U tom je razdoblju inicirao suradnju s autorima i izvođačima antiratnih glazbenih spotova kao što su „Stop the War“ Tomislava Ivčića te „Moja domovina“ Zrinka Tutića i Rajka Dujmića.

Od 1994. bio je na čelu najveće diskografske kuće Croatia Records kao predsjednik Uprave. Pod njegovim rukovodstvom potpisani su brojni ugovori sa najvećim autorima i izvođačima. Okupio je i jake podetikete poput „Tutica“, “Tonike”, potpisao ugovor s grupom Prljavo kazalište, ali i obnovio mnoge ugovore među kojima su onaj s Oliverom Dragojevićem, Parnim Valjkom, Rajkom Dujmićem i mnogim drugima.

Funkciju čelnog čovjeka najveće diskografske kuće obnašao je do 2001. godinenakon čega je prihvatio savjetničko mjesto na HRT-u.

Iako je 2009. godine otišao u mirovinu, aktivno je nastavio pratiti što se događa u televizijskom svijetu. Godine 2011. napisao je autobiografsku knjigu„Bez reprize“ u kojoj je opisao svoj bogati poslovni i privatni život.

Dobitnik je Zlatnoga pera HND-a 1976. i 1984. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 2007. godine.

Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata te je odlikovan Redom hrvatskoga pletera.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...