No menu items!

Od administrativnih ka statističkim podacima

U okviru USAID projekta Snaga lokalnog, a u organizaciji Udruženja mreža za izgradnju mira, u Sarajevu je održana Konferencija, na temu „Podaci u službi socioekonomskog razvoja administrativni podaci javnih registara“ na kojoj je sudjelovala Vesna Ćužić, ravnateljica Agencije za statistiku BiH.

Ćužić je govorila na temu „Značaj administrativnih podataka za statistiku“ koja je za statističke institucije BiH aktualna s obzirom na to da Europska praksa nalaže statističkim institucijama da optimiziraju proizvodnju statistike korištenjem već dostupnih administrativnih podataka.
Također, sve veći zahtjevi za statističkim podacima nameću potrebu korištenja svih dostupnih izvora podataka, a jedan od najvažnijih resursa su administrativni izvori podataka koji su dostupni na različitim administrativnim razinama.

Konferencija je održana s ciljem mapiranja trenutnog stanja administrativnih izvora podataka na razini općina/gradova, kao i planiranih aktivnosti relevantnih aktera u ovoj oblasti u jačanju uloge lokalnih vlasti u pristupanju i korištenju administrativnih podataka. Krajnji cilj korištenja administrativnih podataka je da se ti podaci učine dostupnim građanima kroz različite kanale diseminacije (web stranice administrativnih tijela, statističke institucije, open data portale, itd.).

Govoreći o značaju korištenja administrativnih podataka u statističke svrhe Ćužić je naglasila da je prvi i ključni preduvjet za uspostavljanje redovite proizvodnje statističkih indikatora zasnovanih na administrativnim izvorima podataka postojanje adekvatne zakonske regulative, a drugi je digitaliziranje raspoloživih administrativnih izvora podataka. Danas je većina administrativnih podataka još uvijek dostupna u različitim formatima (hard-copy – papirna evidencija, Excel fajlovi), dok je samo dio dostupan i u digitalnom formatu.

Također je navela benefite njihovog korištenja u zvaničnoj statistici: „Benefiti korištenja administrativnih izvora podataka – smanjivanje opterećenja izvještajnih jedinica, reduciranje troškova prikupljanja podataka kao i poboljšanje kvalitete podataka i njihovog obuhvata.“

Jedan od osnovnih ciljeva statističkih institucija je da korištenjem i integriranjem raspoloživih podataka iz administrativnih izvora zajedno s podacima iz statističkih istraživanja, omoguće uspostavljanje i održavanje tri ključna statistička registra u Bosni i Hercegovini a to su: registar stanovništva, registar zgrada i stanova, te poslovni registar. Trenutno, statističke institucije u BiH imaju uspostavljen jedan od tri statistička registra koji se redovito održava i koristi u proizvodnji zvanične statistike a to je Statistički poslovni registar, kazala je Ćužić.

Zato je, prema riječima Vesne Ćužić, zvaničnoj statistici od izuzetnog značaja postojanje efikasne javne uprave koja poboljšava kvalitetu podataka ali i usluga za svoje građane, te kroz proces korištenja suvremenih IT rješenja za digitaliziranje procesa ujedno omogućava i statističkim institucijama pristup velikim bazama podataka.

Imajući u vidu značaj proizvodnje kvalitetnih i pravovremenih statističkih podataka usklađenih s EU regulativama i standardima, a koji se mogu dobiti korištenjem administrativnih izvora podataka, statističke institucije BiH (Agencija za statistiku, i entitetski zavodi za statistiku) su kroz nacionalni IPA Twinning projekt uspjele mapirati potencijalne administrativne izvore podataka po svim statističkim domenama na entitetskom i državnom nivou. S nekima od njih je već ostvarena suradnja i njihovi podaci se koriste u proizvodnji statističkih indikatora, dok su s nekima u tijeku aktivnosti na oslužbenavanju suradnje.

Zbog značaja za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka pristupanju Europskoj Uniji kroz tekući IPA 2017 Twinning projekt i ekspertsku podršku Statistike Danske i Finske, statističke institucije BiH rade na razvoju jedinstvene metodologije korištenja administrativnih izvora podataka u statistici, a narednog mjeseca počinje implementacija značajnog projekta za korištenje administrativnih podataka u statistici koji će financirati EU. Cilj projekta je uspostavljanje suradnje sa što više administrativnih izvora podataka i razvoj IT rješenja koje će omogućiti nesmetano prikupljanje i razmjenu administrativnih izvora podataka.

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Pupovac se drži ustavne floskule ZAVNOH-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore ide...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...