Očuh dječake spolno uznemiravao, majka ih tukla

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je žalbu protiv presude splitskog Općinskog suda, kojom su zbog spolnog uznemiravanja dvojice dječaka, njihova majka T. K. (35) i očuh L. K. (42) osuđeni na uvjetnu kaznu zatvora, izvijestilo je Državno odvjetništvo (DORH).

Tužiteljstvo je priopćilo da je podnijelo žalbu povodom članaka objavljenih u sredstvima javnog priopćavanja o nepravomoćnoj presudi protiv dvoje optuženika. Prema pisanju medija, očuh dvojice dječaka u dobi od osam i deset godina im je u nekoliko navrata pokazivao penis uz pogrdne riječi, dok je njihova majka za to znala te ih je još i tukla.

Dodali su i da su se okrivljenici pred sudom branili kako nisu krivi te da je L. K. rekao da iza svega stoje bivši suprug T. K. i njezina majka. DORH je, ne navodeći identitete, podsjetio da je Općinski sud u Splitu, na temelju optužnice splitskog Općinskog državnog odvjetništva, donio presudu kojom je L. K. proglašen krivim zbog spolnog uznemiravanja, dok je T. K. proglašena krivom zbog dva kaznena djela povrede djetetovih prava.

Tužiteljstvo ističe da su okrivljenici osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, svaki, a izrečena im je uvjetna osuda na način da se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ako optuženici u roku provjeravanja od tri godine od pravomoćnosti presude ne počine novo kazneno djelo.

DORH: Sud precijenio olakotne okolnosti

Kako je priopćio DORH, splitsko tužiteljstvo u podnesenoj žalbi ističe da je prvostupanjski sud precijenio olakotne okolnosti na strani optuženika i da im je izrekao preblagu sankciju, kao i da sud nije na primjeren način cijenio posebne otegotne okolnosti koje proizlaze iz psihologijskog vještačenja oštećene djece kod kojih se razvila separacijska anksioznost i posttraumatski stres.

Tužiteljstvo ocjenjuje da je prvostupanjski sud kao posebno otegotne okolnosti trebao cijeniti društvenu pogibeljnost i raširenost ovakvih kaznenih djela, kao i činjenicu da ovakva kaznena djela povrjeđuju najranjiviju skupinu u društvu. Dodaje i kako izrečena kaznena sankcija nije primjerena osobama koje spolno uznemiravaju i zlostavljaju maloljetnu djecu i njom se ne izražava društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela.

Različite vrste zlostavljanja djece dovode do istih posljedica

”Slijedom navedenog, državno odvjetništvo u žalbi predlaže da Županijski sud u Splitu prihvati ovu žalbu i preinači prvostupanjsku presudu na način da optuženike osudi na jedinstvene kazne zatvora zbog počinjenja predmetnih kaznenih djela”, stoji u priopćenju.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...