Novi britanski premijer ima jasan stav o Palestini

Priznanje države Palestine u sklopu bliskoistočnog mirovnog procesa je “neosporno pravo”, rekao je u nedjelju novi britanski premijer Keir Starmer palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu

Čelnik laburista koji su ovaj tjedan premoćno pobijedili na izborima s Abasom je razgovarao o “patnji i tragičnim gubicima života koji se i dalje nastavljaju” u Pojasu Gaze.  Starmer je razgovarao i s izraelskim kolegom Benjaminom Netanyahuom, naglasivši “jasnu i hitnu” potrebu prekida vatre i povratka taoca koje je palestinski militantni pokret Hamas oteo u svom krvavom pohodu na Izrael 7. listopada. 

U izbornom manifestu laburisti su obećali priznanje palestinske državnosti u sklopu procesa koji bi trebao rezultirati rješenjem s dvije države. Stav laburista o Gazi i njihovo prvotno odbijanje pozivanja na prekid vatre koštala je stranku podrške dijela birača. Unatoč tomu na izborima u četvrtak zabilježili su rekordnu pobjedu i jednu od najvećih parlamentarnih većina u britanskoj povijesti.

Podsjetimo, čelnik laburista bivši je odvjetnik za ljudska prava, a zatim državni tužitelj kojeg je neumoljiva ambicija i silna radna etika dovela do najviše političke dužnosti u Britaniji. Hrvatska javnost ga se može prisjetiti iz Haaga kad nas je zastupao pred Međunarodnim sudom pravde jer je bio dio pravnog tima Republike Hrvatske u tužbi za genocid.

FOTO: EPA/Chris J. Ratcliffe

Zalagao se za Hrvatsku u Haagu

Tako je u ožujku 2014. bio zadužen da sucima u Haagu prezentira događaje u Vukovaru tijekom opsade i osvajanja grada. Posljednjeg dana usmene rasprave, 1. travnja 2014., uzvraćao je u ime Hrvatske na argumente iz protutužbe Srbije koji su se ticali vojno-redarstvene akcije “Oluja”. U svom se izlaganju tada pred sudom Starmer posebno osvrnuo na okupaciju Vukovara, masovni pokolj na Ovčari, kao i na zločine u vukovarskom Veleprometu te naglasio da oni dokazuju genocidne namjere Srbije. 

“Kada su hrvatski civili redali izašli iz svojih skloništa, muškarci su odvajani od žena i djece te većinom transportirani u logore mučenja i smrti na druga mjesta, posebice u Srbiju”, istaknuo je. Zaključio je tada Starmer kako dokazi nedvojbeno ukazuju na to da se radilo o “sustavnom fizičkom i psihološkom uništenju što su ga namjerno počinile srpske snage JNA i paravojne postrojbe protiv Hrvata u Vukovaru”. 

Najčitanije

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Igor Delač: Propagiram pozitivu i htio bi nastupati u Hercegovini

Igor Delač, poznati glazbenik prepoznatljivog glasa predstavlja svoj novi singl...

Upozorenje na pogubne izmjene zakona iz oblasti rudarstva

Predstavnici ekoloških udruženja koja djeluju na području Ozrena, „OZRENSKI...