Nova predsjednica na prisezi odbila izgovoriti službeno ime države

Gordana Siljanovska-Davkova, prva predsjednica Sjeverne Makedonije u nedjelju je na prisezi odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018. godine. 

“Izjavljujem da ću dužnost predsjednice Makedonije obnašati savjesno i odgovorno, da ću poštovati ​​Ustav i zakone te štititi suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Makedonije”, rekla je Siljanovska-Davkova pred saborskim zastupnicima i uzvanicima na održanoj svečanosti.

U službenom se tekstu koristi ustavni naziv države – Sjeverna Makedonija. Kandidatkinja nacionalističke desnice Gordana Siljanovska-Davkova 8. svibnja izabrana je na petogodišnji mandat u drugome krugu predsjedničkih izbora. Pobijedila je socijaldemokrata, predsjednika u odlasku Stevu Pendarovskog sa 65 posto glasova.

Prva je žena na ovoj poziciji od proglašenja nezavisnosti ove balkanske zemlje godine 1991. godine. Nova predsjednica je umirovljena sveučilišna profesorica i u subotu je proslavila 71. rođendan. U govoru je kazala da će biti predsjednica “svih građana” i pozvala je na “jedinstvo” u zemlji.

Desna nacionalistička stranka protivi se sporazumu s Grčkom

Skoplje je godine 2018. sklopilo “povijesni” sporazum s Grčkom, u sklopu kojega je pristalo da će u naziv države dodati zemljopisno obilježje “Sjever”, kako bi se okončala dugogodišnja svađa sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO-u i pristupne pregovore s Europskom unijom.

Država je postala članica NATO-a 2020. Sporazumu s Grčkom protivila se desničarska nacionalistička stranka VMRO-DMPNE, čija je Siljanovska-Davkova kandidatkinja na ovim izborima.

Zbog povratka na vlast desno orijentirane oporbe u ovoj siromašnoj balkanskoj državi od 1,8 milijuna stanovnika postoji rizik od ponovnog oživljavanja napetosti s Grčkom, ali i s Bugarskom koja postavlja vlastite uvjete za napredak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije u EU. 

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...