Nova anketa: HDZ ima najveću podršku u posljednjih godinu dana

Objavljeno je novo istraživanje podrške političkim opcijama i političarima. RTL je objavio rezultate ankete agencije Promocije plus u istraživanju CRO demoskopa.

·      HDZ 26,5 %

·      SDP 17,9%

·      Most 7,9%

·      Možemo 7,8% 

·      Domovinski pokret 7,7%

HDZ i SDP rastu

Da su izbori provedeni početkom ožujka, HDZ bi bio relativni izborni pobjednik s izraženom prednosti u odnosu na političku konkurenciju, SDP i ostale političke stranke. Tako je u mjerenju rejtinga stranaka provedenom između 4. i 6. ožujka HDZ zabilježio izbor od 26.5 posto (25.6 posto prije mjesec dana), što je najbolji rezultat ove stranke u posljednjih godinu dana.

Na drugom mjestu je SDP sa 17.9 posto (u odnosu na 16 posto iz veljače), što je ovoj stranci najbolji rezultat još od veljače 2022. godine. Treće mjesto, uz minimalnu prednost u odnosu na konkurenciju, drži Most s izbornom podrškom od 7.9 posto (prema prošlomjesečnih 9.1 posto).

Pad podrške Možemo i Mostu

Možemo ima 7.8 posto podrške (u odnosu na prošlomjesečnih 8.9 posto). Uz minimalni zaostatak na petom je mjestu Domovinski pokret s izborom od 7.7 posto (u veljači 8.4 posto). Ukupno gledajući, dvije trećine birača svoj glas daju jednoj od ovih pet vodećih lista, od čega najveći dio “uzima“ HDZ. Od vodeće petorke u ovomjesečnom mjerenju dvije su stranke u plusu, a tri bilježe minus na izbornom kontu. Međumjesečni su rast zabilježili SDP (+1.9 postotnih bodova) i HDZ (+0.9 postotnih bodova).

Međumjesečni pad izborne podrške zabilježili su Domovinski pokret (-0.8 postotnih bodova), Možemo (-1.1) i Most (-1.2). U odnosu na prošlogodišnji ožujak od vodeće petorke tri su stranke zabilježile međugodišnji rast (SDP +2.5; HDZ +0.9; Domovinski pokret +0.8 postotnih bodova). U međugodišnjem minusu su platforma Možemo! (-2 postotna boda) i Most (-1.3 postotna boda).

U ostatku političke scene izdvojile su se dvije skupine stranaka (s granicom na 1 posto). U prvoj je skupini sljedećih osam stranaka: Centar (1.9 posto), HSS (1.4 posto), IDS (1.3 posto), Odlučnost i pravednost (1.2 posto), HSU i HNS (obje po 1.1 posto) te Fokus i Radnička fronta (po 1 posto). Ispod jedan posto je ovih šest stranaka: Ključ Hrvatske (0.9 posto), Hrvatski suverenisti (0.8 posto), Socijaldemokrati i HSLS (obje po 0.6 posto), AP Akcija za promjene i Republika (po 0.5 posto).

Ostale stranke zajedno bilježe izbor od 2.4 posto. Unatoč padu udjela neodlučnih za 2.7 postotnih bodova u odnosu na mjerenje iz veljače i dalje se mjeri visok udio neodlučnih birača (sada 16.1 posto prema prošlomjesečnih 18.8 posto).

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...