Netanyahu: Sporazum o Gazi mora omogućiti ispunjenje cilja

Bilo kakav sporazum o prekidu vatre u Gazi mora omogućiti Izraelu nastavak borbi do ispunjenja ciljeva, izjavio je u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu, dok se očekuje nastavak pregovora na temelju američkog plana o okončanju devetomjesečnog rata.

Pet dana nakon što je Hamas prihvatio ključni dio plana, dva dužnosnika palestinske militantne skupine rekla su da čekaju odgovor Izraela na svoj najnoviji prijedlog.

Netanyahu je trebao održati konzultacije kasno u nedjelju o narednim koracima u pregovorima koji se tiču plana u tri faze koji je u svibnju predstavio američki predsjednik Joe Biden, a kojemu su Katar i Egipat posrednici.

Cilj plana je okončati rat i osloboditi oko 200 izraelskih talaca koji su još uvijek u Gazi.

Hamas je odustao od ključnog zahtjeva da Izrael obeća trajno primirje prije potpisa sporazuma. Umjesto toga, rečeno je da će se to postići kroz pregovore u sklopu šestotjedne prve faze, rekao je u subotu izvor iz Hamasa Reutersu.

No Netanyahu je rekao da inzistira na tome da sporazum ne smije sprječavati Izrael od ponovnog započinjanja borbi sve do ispunjenja ratnih ciljeva. Ti ciljevi su na početku rata definirani kao uništavanje Hamasovih vojnih i vladajućih sposobnosti, kao i vraćanje talaca.

“Plan koji je prihvatio Izrael i pozdravio predsjednik Biden omogućit će Izraelu da vrati taoce bez narušavanja drugih ratnih ciljeva”, rekao je Netanyahu.

Sporazum, dodao je, također mora zabraniti krijumčarenje oružja Hamasu putem graničnog prijelaza između Gaze i Egipta te ne bi trebao dopustiti tisućama naoružanih militanata da se vrate na sjever Gaze.

Direktor CIA-e William Burns trebao bi se naći s katarskim premijerom i šefovima izraelskih i egipatskih obavještajnih službi u srijedu u Dohi, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Burns bi također ovaj tjedan trebao posjetiti Kairo, uz izraelsku delegaciju, izvijestila je u nedjelju katarska televizija Al Qahera News TV.

U Izraelu su prosvjednici izašli na ulice diljem zemlje kako bi pritisnuli vladu da pristane na sporazum o primirju u Gazi, a koji bi za rezultat vratio izraelske taoce iz Gaze.

Prosvjednici su blokirali promet na najvažnijim križanjima diljem zemlje tijekom najvećih gužvi, prosvjedovali pred kućama političara i nakratko zapalili gume na glavnoj autocesti između Tel Aviva i Jeruzalema prije nego što ih je raščistila policija.

U Gazi, palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da je barem 15 ljudi ubijeno u izraelskim napadima. Među njima i Ehab Al-Ghussein, Hamasov zamjenik ministra rada čiji su supruga i djeca ubijeni u svibnju i tri druge osobe koje su ubijene u napadu na školu pod okriljem crkve u koju su se klonule obitelji.

Izraelska vojska rekla je da je, nakon poduzimanja koraka da se minimalizira rizik od civilnih žrtava, pogodila militante koji su se skrivali u školi, kao i zgradu u blizini gdje se izrađivalo oružje.

U središnjim i sjevernim područjima Rafe, na južnoj granici Gaze s Egiptom, izraelski tenkovi počeli su ulaziti dublje u teren i vršiti napade. Zdravstveni dužnosnici rekli su da su ondje pronašli tijela troje Palestinaca ubijenih vatrenim oružjem u istočnom dijelu grada.

Oružano krilo Hamasa i Islamističkog džihada reklo je da su njihovi borci napali izraelske snage na nekoliko lokacija u Pojasu Gaze s protutenkovskim granatama i minobacačkim bombama.

Izraelska vojska rekla je da je ubila 30 Palestinskih boraca u Rafi u proteklom danu, a da je u borbama stradao jedan izraelski vojnik.

Više od 38.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vojnim napadima, prema riječima zdravstvenih dužnosnika Gaze, obalne enklave koja je uvelike razrušena. Izrael je u borbama izgubio 324 vojnika, a tvrdi da je barem trećina ubijenih Palestinaca pripadala Hamasovim borcima. 

Najčitanije

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Ana Bavrka i Tomislav Cvitanušić pričali o tome kako doista živjet u skladu s prirodom

U prekrasnom ambijentu najdragocjenijeg bisera Bosne i Hercegovine, vodopadu...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...