Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Tvrtka Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.

  • Organski rast iznosio je 1,4% s povećanjem cijena od 3,4% te realnim internim rastom (RIG) od – 2,0%
  • Ukupna prodaja iznosila je 22,1 milijardu CHF što je smanjenje od 5,9% (u prva tri mjeseca poslovne godine 2023. iznosila je 23,5 milijarde CHF). Devizni kurs utjecao je na smanjenje prodaje za 6,7%. Neto prodaje imovine (dezinvesticije) imale su negativan utjecaj od 0,6%.
  • Na organski rast Grupe značajno je utjecalo poslovanje na tržištu Europe i tržištima u razvoju, dok je tržište Sjeverne Amerike imalo negativan utjecaj
  • Potvrđen je plan za 2024. godinu: očekuje se organski rast prodaje od oko 4% i umjereno povećanje marže osnovnog operativnog profita. Očekuje se da će dobit po dionici u stalnoj valuti porasti između 6% i 10%.

Povodom objave financijskih rezultata, Mark Schneider, izvršni direktor tvrtke Nestlé izjavio je: ”Očekivali smo ovakav početak godine, ali vidimo snažan oporavak RIG-a u drugom tromjesečju i sigurni smo da ćemo ispuniti zadane ciljeve do kraja godine. Širok raspon inicijativa, kojima je cilj ostvarivati rast diljem Grupe, počinje davati rezultate. U Sjevernoj Americi pojačali smo intenzitet inovacija i komercijalne aktivnosti prvenstveno u kategoriji smrznute hrane koja je ostvarila nešto slabiji rezultat u prvom tromjesečju. Plan integracije za naše poslovanje s vitaminima, mineralima i dodacima, Nestlé Health Science, dobro se razvija, a prekretnica se očekuje u drugom tromjesečju nakon čega će slijediti snažan rast. Glavni prioriteti kompanije Nestlé i dalje ostaju izvrsna izvedba na tržištu, dodatno jačanje naše stručnosti u području nauke i prehrane, te poticanje rasta kroz naše najvrijednije brendove. Potvrđujemo naše smjernice za 2024. i sa samopouzdanjem gledamo prema budućnosti.

Nestlé Bosna i Hercegovina

Tržište Bosne i Hercegovine doprinijelo je dobrim rezultatima na razini regije zahvaljujući dvocifrenom rastu kategorije hrane za kućne ljubimce i rastu u kategorijama konditorskog programa i hrane. U narednim mjesecima ostat ćemo fokusirani na sve naše kategorije i na potrošače kako bismo ispunili zadane ciljeve, a istovremeno ćemo nastaviti podržavati razvoj lokalnog društva saradnjom s udruženjem Pomozi.ba i pokretanjem projekta Zdravo! koji je posvećen promicanju važnosti raznolike i uravnotežene prehrane. Nadalje, nedavno smo uveli KitKat napravljen od kakaa koji potječe iz porodičnih poljoprivrednih domaćinstava čime želimo podizati svijesti o održivoj nabavi kakaa koji se koristi u čokoladici KitKat“, izjavio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor tvrtke Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Prodaja na razini Grupe

Organski rast iznosio je 1,4% s povećanjem cijena od 3,4%. Realni interni rast (RIG)  iznosio je -2,0%, na što je utjecala smanjena potražnja potrošača posebno u Sjevernoj Americi te privremena ograničenja u opskrbi vitaminima, mineralima i dodacima prehrani. Gledano po kanalima, organski rast u kanalu trgovine iznosio je 1,4%, a prodaja u kanalu e-trgovine porasla je za 6,1% i sada taj kanal čini 17,4% ukupne prodaje Grupe.

Zona Europa

Organski rast u zoni Europa iznosio je 4,4%. Tome je najviše doprinijela Purina PetCare zahvaljujući odličnim rezultatima premium brendova Purina One, Felix i Gorumet. U siječnju je na tržištima zone Europa predstavljen KitKat, prva čokoladica napravljena od kakaa dobivenog iz obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...