Nastavak progona Crkve u Nikaragvi

Pred Veliki tjedan katolici u Nikaragvi koji se pripremaju za vjerska slavlja ponovno su se suočili s progonom od strane diktature predsjednika Daniela Ortege i njegove supruge, potpredsjednice Rosario Murillo.

Prema Marthi Patricii Molini, nikaragvanskoj odvjetnici i autorici izvješća na španjolskom jeziku ”Nikaragva: Progonjena Crkva?”, Ortegin režim ”želi potpuno iskorijeniti vjeru katoličkog naroda kako bi eliminirao samu Crkvu iz Nikarague”.

Ortega zabranio procesije na otvorenom

U objavi na Facebooku Molina je izvijestila da je za Veliki tjedan 2024. u cijeloj zemlji zabranjeno oko 4800 procesija na otvorenom (ova brojka uključuje procesije četiri korizmena petka). Procesije na otvorenom su istaknuti i sastavni dio latinoameričke katoličke pobožnosti. Umjesto vanjskih procesija, sve katedrale biskupija u Nikaragvi održavaju procesije unutar crkve, kao što je slučaj i s većinom župa i kapela u zemlji.

Molina je za ACI Prensa rekla da “režim progoni Katoličku crkvu samo zato što govori istinu u svjetlu Evanđelja i ukazuje na sva kršenja ljudskih prava koja su počinili diktatori.”

”Kao katolički narod, Nikaragva je zemlja koja je vrlo posvećena pučkoj pobožnosti”, dodala je. Razni gradski dužnosnici, ističe, pozivaju na vjerske aktivnosti za Veliki tjedan bez ovlaštenja ili sudjelovanja Katoličke crkve. No, to je samo način da se umiri narod, dok se u isto vrijeme marginalizira Crkva.

”Nitko nije siguran, ni klerik ni laik”

Molina je istaknula da u Nikaragvi samo javno izražavanje vjere dovodi građane u ozbiljnu opasnost od policijskog pritvaranja. Nitko nije siguran, ni klerik ni laik. Svećenici su pod stalnim nadzorom obavještajnih službi Orteginog režima.

”Progon i zastrašivanje svećenika nije se promijenio. Naprotiv, svakim danom sve više raste”, rekla je Molina. Ona ističe da su mnogi dobili prijetnje smrću jer su se usudili progovoriti protiv nepravde. Ortega-Murillov režim ne nudi nikakvu opciju redovnicima i redovnicama za slobodu izražavanja. Ako se itko usudi usprotiviti, gotovo odmah biva uhićen.

”Neke procesije su navodno bile dopuštene oko bloka u kojem se nalazi crkva. No u zadnji čas bi se pojavio policijski službenik i izdao zapovijed da ljudi ne mogu izaći iz crkve na procesiju, pod prijetnjom pritvora”, objavila je Molina na Facebooku.

Prema riječima odvjetnice, vjera naroda temeljni je stup za održanje Crkve Nikaragve, kao i njihova duboka marijanska pobožnost i ljubav prema molitvi. Unatoč represiji i progonu, Molina je primijetila da se nije smanjilo sudjelovanje vjernika u vjerskim slavljima. “Nisu okrenuli leđa svojim pastirima”, zaključila je, prenosi CNA.

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...

Plenković potvrdio: Bit ću prvi na listi za Europski parlament

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas višednevnu neslužbenu...

IDS okupio neobičnu koaliciju za EU izbore

IDS-ov europarlamentarac Valter Flego potvrdio je u ponedjeljak Hini da su...