Napretkov tjedan kulture: Izložbom fotografija obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Otvaranjem izložbe fotografija autorice Darie Delić pod nazivom ”Nebo”, u povodu Svjetskog dana osoba s Down sindromom, u srijedu navečer nastavljen je Napretkov tjedan kulture.

Autorica Daria Delić, mlada djevojka s Down sindromom, u izjavi za Fenu otkrila je da joj je trebalo dugo vremena kako bi slikala sve fotografije.

– Želim da svi budu sretni zbog mene. Radila sam kombinaciju slika od koje je došla i velika izložba. Drago mi je da je ovdje veliki broj ljudi i da su me podržali – poručila je Daria.

Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka rekao je kako prvi put surađuju s Udrugom za Down sindrom Mostar te kako na ovaj način obilježavaju i njihov dan: 21. ožujka.

– Predložio sam da ovo bude tradicija te da ubuduće, u sklopu Napretkovog tjedna kulture, predstavljamo sadržaj kojega radi Udruga za Down sindrom Mostar, a kako bismo i na ovaj način bili inkluzivni i ovo društvo činili boljim – poručio je Landeka.

Govoreći o izložbi, voditelj galerije Dalibor Nikolić rekao je da su od ukupno 1.300 fotografija odabrali njih 60 koje tretiraju nebo kao motiv. Kako je pojasnio, jedan dio fotografija napravljen je s tla, dok je drugi dio fotografiran iz aviona.

– Sam postav promatrača pozicionira ispod neba i u nebo. Samo jedna fotografija na ovoj večerašnjoj izložbi ne prikazuje nebo, nego sakralni trenutak unutar kojega možemo vidjeti nagovještaj Uskrsa – dodao je Nikolić.

Ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović izrazio je zadovoljstvo što su, kao ustanova, na ovaj način mogli dati mali obol ovoj, kako je rekao, povijesnoj izložbi.

– Na ovaj način pomičemo granice i povećavamo svijest da su i osobe s poteškoćama u razvoju među nama i da trebamo raditi na njihovoj inkluziji, povećavati svakodnevno razinu njihove uključenosti u društvo te tako pomicati granice u pozitivnom smislu. Drago mi je da smo i mi dio te priče – zaključio je Vidović.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...