Nakon Moskve Orban nastavio ‘mirovnu misiju’ u Kini

Nakon posjeta Moskvi prošlog tjedna, mađarski premijer Viktor Orban otišao je u Kinu gdje se susreo s kineskim predsjednikom, izvijestili su kineski državni mediji u ponedjeljak ujutro.

“Mirovna misija 3.0”, napisao je Orban na platformi X nakon dolaska u Peking, objavivši fotografiju na kojoj se vidi kako ga je u zračnoj luci dočekao zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Hua Chunying.

Orban je otputovao u Kinu gdje bi se trebao sastati s kineskim predsjednikom

Kina je ključna sila u stvaranju uvjeta za mir u rusko-ukrajinskom ratu, dodao je Orban na platformi X, a u Pekingu je rekao da Mađarska “snažno cijeni” mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini, prema mađarskoj novinskoj agenciji MTI. “Za Mađare je vrlo važno da Kina zagovara mir u svijetu”, rekao je Orban.

U Kini bi se Orban trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Orban se prethodno sastao s Putinom u Moskvi

Orban je otputovao u Kinu nakon svog susreta s Putinom u Moskvi, a svemu je povod tzv. mirovna misija koju je odlučio pokrenuti nakon što je Mađarska započela sa svojim šestomjesečnim presjedanjem Vijećem EU-a. Cilj Orbanove mirovne misije je pronaći rješenje za okončanje rata u Ukrajini.

TVisoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da se Orbánov posjet Moskvi ”odvija isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije”.

”Premijer Orbán nije dobio nikakav mandat od EU Vijeća za posjet Moskvi. Stav Europske unije o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine izražen je u mnogim zaključcima Europskog vijeća. Taj stav isključuje službene kontakte između EU-a i predsjednika Putina. Mađarski premijer u ovom slučaju ne predstavlja EU ni u kojem obliku”, dodao je Borrell.

Mađarska je postala važan trgovinski i investicijski partner Kine

Orbanov put u Kinu dolazi nekoliko dana prije NATO-ovog summita na kojem će se raspravljati o daljnjoj potpori Ukrajini i nakon što je Europska komisija prošlog tjedna potvrdila da će nametnuti carine do 37,6% na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini. Reuters piše da je Mađarska postala važan trgovinski i investicijski partner Kine, za razliku od nekih drugih zemalja EU-a koje žele postati manje ovisne o drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Mađarska je dio kineske inicijative Pojas i put (BRI), ogromnog infrastrukturnog projekta koji uključuje Kinu koja ulaže milijarde u infrastrukturu i odobrava zajmove mnogim zemljama globalnog juga, u središnjoj Aziji, ali i u dijelovima Europe.

Najčitanije

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Ana Bavrka i Tomislav Cvitanušić pričali o tome kako doista živjet u skladu s prirodom

U prekrasnom ambijentu najdragocjenijeg bisera Bosne i Hercegovine, vodopadu...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...