Možemo! Ne može! sastaviti liste za neke izborne jedinice ako ih SDP odbije

Saborska zastupnica i koordinatorica Možemo Sandra Benčić komentirala je tijekom gostovanja na N1 televiziji skorašnje parlamentarne izbore i pregovore sa SDP-om. Predstavila je i model kojim će se birati nositelji lista.

“Mi ćemo imati predizbore, jedina smo stranka u Hrvatskoj koja ima predizborni proces po uzoru na razvijenije demokracije, što znači da predsjednici stranke i koordinatori nisu ti koji sami sastavljaju liste nego svi članovi se mogu kandidirati i glasati za kandidate na listama”, kazala je.

“Na temelju toga se napravi bodovanje i onda se korigira zip modelom ako je potrebno, da bi se osiguralo da su žene ravnomjerno zastupljene”, dodala je. Najavila je kako bi sve trebalo biti vrlo brzo gotovo. Ponovno je odgovarala na pitanje planira li se Možemo priključiti koaliciji ljevice i centra.

“Očekujemo da ćemo u kampanji rasti”

“Da mi je cent za svako takvo postavljeno pitanje, imali bi love za kampanju. Jasno smo rekli kako, ponudili smo četiri izborne jedinice, SDP je prihvatio da razgovaramo o tome da tu imamo zajedničke liste i tako će i biti”, poručila je.

“Mi smo govorili da smatramo da je najbolja opcija da se ide u dva ili tri bloka i da ta dva ili tri bloka imaju možda isprepletene točkaste izlazak u različitim izbornim jedinicama. Vidjet ćemo. Moguće da će na kraju to biti ishod. Nacionalno samostalno izlazimo i pri tome ostajemo”, nastavila je.

Spremna je i na scenarij da ih SDP odbije. “Onda nećemo zajedno. Već su na Predsjedništvu SDP-a prihvatili da se o tome razgovara, ja očekujem da će to ići u pozitivnom smjeru. To je njihova autonomna odluka, no hard feelings. Ne očekujemo da će do toga doći, ali ako dođe, mi imamo spremne ljude i lokalne grupe za liste”, napomenula je.

Komentirala je i posljednje ankete. “Očekujemo da ćemo u kampanji rasti. Naša istraživanja pokazuju da je glas za nas siguran glas u svim izbornim jedinicama, svugdje osvajamo mandat, a da bi u onim izbornim jedinicama gdje bi mogli dobiti ekstra mandate i mi i SDP, odnosno ljevica jer imamo sinergiju i oduzimamo HDZ-u, u tim izbornim jedinicama smo odlučili ići zajedno”, rekla je.

“Plenković centralizira svu moć”

Nije precizirala u kojoj će se jedinici ona natjecati jer kaže kako se prvo moraju provesti predizbori, ali nije isključila mogućnost da bude u prvoj izbornoj jedinici. Govorila je i o istupu glavne europske tužiteljice Laure Kovesi koja je optužila Plenkovića da pokušava zastrašiti europske tužitelje “dimnim zavjesama”.

“Da je (Plenković) mudar, šutio bi i ne bi imao ništa za reći. Ali teško se tome možemo nadati. To da premijer procjenjuje nadležnost pravosudnih tijela. On centralizira svu moć. Kad imate pogled izvana, to zaista izgleda strašno”, smatra Benčić.

“To je nakaradno, nije normalno i pokazuje tendenciju da je Andrej Plenković premijer koji ne poštuje trodiobu vlasti, da mu nije stalo do razvoja institucija i da ne može podnijeti da postoje druge grane vlasti koje su jednako važne i vrijedne kao izvršna vlast”, zaključila je.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...