Mostarske labudice su na svjetskom natjecanju DWC Finals osvojile brončanu medalju

Od 26.06. do 06.07.2024. u Pragu (Češka Republika) je održano veliko finale Dance World Finals Prague 2024, koje svake godine okuplja oko 10.000 finalista sa svih kontinenata svijeta. Tome prethode Kvalifikacije u kojima je ove godine učestvovalo 66 država i oko 120.000 djece i omladine, gdje samo najbolji mogu u Finale, a budno ih čeka čak 37 sudaca, koji u različitim plesnim kategorijama daju svoj sud  Ovo najmasovnije natjecanje na svijetu s pravom zovu Plesnom  olimpijadom.

Tim povodom je umjetnička direktorica Balet Mostar Arabesque (BMA) Arleta Ćehić, prof. baletne pedagogije, izjavila: “Naš Balet Mostar Arabesque je ove godine na Kvalifikacije prijavio sedam koreografija i svih sedam je prošlo u finale. Već nam je to bila dovoljna potvrda da smo, u okviru svojih skromnih logističkih gabarita, na dobrom putu, ali smo se ipak prijavili i na Finale. I desilo se čudo: Mostarske labudice su u kategoriji Ballet Small Group do 9 godina, osvojile skoro nedostižno treće mjesto i brončanu medalju!! Nikada niti jedna baletna grupa iz zemalja okruženja nije u Finalu DWC-a osvojila brončanu medalju. To su postigle: Hana Stojkić, Eva Krtalić, Sara Galić, Una Marić, Kiara Mujić Vujević,, Elena Grabovac, Emma Krpo i Lajla Hadžiabdić. Naša Sara Galić (6 g.) osvojila je fantastično 4. mjesto s čak 91,80 bodoba! Njena kategorija je imala 71 balerinicu, koje su bile podijeljene u tri grupe. Nikada niti jedna balerina iz zemalja okruženja (neovisno o uzrastu), nije u finalu imala toliko bodova! Svi ostali nastupi su za 10-20 bodova bili bolji u odnosu na kvalifikacije, te smo stoga veoma ponosni na naš uspjeh i dosadašnji rad.

Inače, Mostarske labudice su u proteklih godinu dana i na drugim natjecanjima osvojile prestižna priznanja: na International Ballet Competition “Ana Pavlova” 2023. u Haagu Prvo mjesto (93,55 bodova) gdje su u žiriju bili Tatiana Petrova, Vladislav Kuramšin, Olesia Novikova i Almira Omanović, te treće mjesto ( 90,50 bodova) na International Dance Taletnt Competition Italy ( IDTCI) 2023. , a naša Sara Galić je u solo balet kategoriji, s djevojčicom iz Singapura dijelila četvrto mjesto (92,00 boda).”

Sara Galić

Potsjetimo da su na svjetskoj sceni IDTCI 2022 naše balerine Niika Banović i Lana Kožul u kategoriji Junior II duo osvojile fascinantno prvo mjesto, a u kategoriji suvremeni ples ansambl, BMA  je zablistao na trećem mjestu.

Na kraju prof. Ćehić dodaje: “Naša djeca su dokazala konstantnu kvalitetu bilo to online ili uživo, u teatru ili ogromnoj najmodernijoj bini poput posljednje u Pragu. Zaista se nadam da će Grad i njegove institucije obrazovanja i kulture konačno znati da iskoriste dosadašnje svjetske rezultate BMA, i taj naš nepobitni potencijal početi kontinuirano poticati kako i zaslužuje. Jer, radi se o ulaganju u neprocjenjivi pokretni kapital-našu djecu.

Najčitanije

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Započeo Međunarodni seminar “Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava”

Međunarodni seminar pod naslovom “Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava” započeo...

Ana Bavrka i Tomislav Cvitanušić pričali o tome kako doista živjet u skladu s prirodom

U prekrasnom ambijentu najdragocjenijeg bisera Bosne i Hercegovine, vodopadu...