Mirela Holy: HDZ može biti miran, Možemo je pogriješio

Bivša ministrica Mirela Holy gostovala je na N1 televiziji, gdje je komentirala okupljanje na ljevici uoči proljetnih izbora.

Holy nije sigurna da će se postići sinergijski efekt. “Slične smo sastave imali prilike vidjeti i u prošlosti. Slično je bilo na prošlim izborima, kada je predsjednik SDP-a bio Davor Bernardić, i vidjeli smo da to nije postiglo sinergijski efekt. Kada bi se zbrajali postoci iz tog vremena, bilo je čak negativno postignuće”, rekla je.

“Sinergijski efekt se može postići kada idu zajedno stranke koje su sličnijeg ideološkog pogleda. Kada bi ljevica išla zajedno, SDP, Možemo, Radnička fronta i Socijaldemokrati, i da je išla zajednička centristička opcija, postigao bi se veći sinergijski efekt”, dodala je.

“HDZ može biti miran”

“Mislim da HDZ može biti miran. Njima je najveća opasnost bila da će se dogoditi suradnja SDP-a i Možemo, a sada se dogovara tzv. točkasta koalicija koja neće postići učinak i mislim da su u Možemo pogriješili i da će zbog njihovog odbijanja da uđu u predizbornu suradnju HDZ vjerojatno dobiti izbore”, smatra Holy.

Dodaje da, kada gledamo Račanove izbore, gdje je isto bila široka koalicija, treba imati na umu da su tada bile drugačije političke okolnosti. “Milanovićeva koalicija nije bila toliko široka. Nejasno mi je zašto bi SDP surađivao s Reformistima ili nekim političkim opcijama koje nakon izbora mogu pretrčati i podržati HDZ-ovu vladu”, navela je.

Napominje da je slaganje lista uvijek velik izazov. “Bez obzira na mogućnost preskakanja preferencijalnim glasovima, to je relativno teško jer morate imati više od 10 posto glasova liste da biste preskočili nekoga ispred sebe. Sigurno će biti do nekih ustupaka kod koalicije”, upozorila je.

“Ne znamo kako će izgledati ta točkasta koalicija, Možemo kaže da ne želi s SDP-om jer će ih birači kazniti, a onda u 4 izborne jedinice idu ipak s SDP-om. Ako su htjeli ići samostalno, onda su trebali ići samostalno, dosta se kalkulantski ponašaju, a SDP im to dopušta jer želi u javnosti stvoriti dojam da imaju suradnju i s Možemo i da je to takav tip koalicije, gdje i Možemo participira”, rekla je Holy.

“Ne bih se začudila da opet bude žetončića”

O sudaru Plenkovića i Benčić u prvoj izbornoj jedinici kaže da “Plenković ne bi trebao biti opušten”. “Benčić je, po meni, najbolja zastupnica u saboru unatoč malo agresivnom nastupu, jako se dobro priprema za raspravu i raspolaže podacima i zna ih dobro argumentirati. Plenković se obraća drugačijem biračkom tijelu i možda dođe do konsolidacije na desnom biračkom spektru”, dodala je.

O potencijalnim prevarama i prelasku iz lijevih lista na listu HDZ-a, kaže da se to vidjelo s HNS-om i HSU-om. “Kleli su se isto krvlju da se tako nešto ne bi moglo dogoditi. Kada imate veći broj fotelja, imate i veću moć utjecaja, od pozicija, zapošljavanja članova obitelji, političkih sinekura, pritiska na osobnoj razini koji može biti povezan s nekim informacijama o kaznenim djelima, do saznanja o bolesti. Ja znam da to zvuči prljavo, ali ne bi začudilo da neki i s drugih lista podrže vladu Plenkovića”, navela je.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...