Ministar obrane Ivan Anušić: Hrvatska je uz Kosovo

Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska “u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost”, priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).

Ministar Anušić je tijekom posjete Kosovu razgovarao s kosovskim ministrom obrane, posjetio pripadnike 40. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciji potpore miru – Kosovo Force – KFOR, a sastao se i sa zajednicom Hrvata u Janjevu.

“Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo, podržavamo vaše pravo na neovisnost. Svoje znanje i iskustvo, budući da je RH članica EU i NATO-a i svih ostalih integracija, stavit ćemo vam na raspolaganje kako bi Republika Kosovo što lakše prebrodila sve prepreke i ostvarila željena članstva”, rekao je Anušić.

Bilateralna obrambena suradnja s Kosovom usmjerena je na prijenos iskustava iz raznih funkcionalnih područja u cilju potpore pristupanja Republike Kosovo euroatlantskim i regionalnim organizacijama i inicijativama te jačanju kapaciteta i transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u Oružane snage RK (OSRK), pojašnjava se u priopćenju.

Ministar obrane, ujedno i potpredsjednik vlade, je zajedno s načelnikom Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom posjetio pripadnike hrvatskog kontingenta KFOR-a. Hrvatski kontingent trenutačno broji ukupno 149 pripadnika, od čega je sedam pripadnica, a razmješteni su na tri lokacije – u kampu “Film City” u Prištini, kampu Villaggio Italia u Peći te na APOD Slatini između Prištine i Kosovske Mitrovice.

Anušić im je rekao da je Hrvatska ponosna na njih jer hrvatski vojnik gdje god je došao u misiju, pokazao je kvalitetu i primjer je drugim vojnicima.

“Vaši prethodnici su stvarali državu i naša vojska je od Domovinskog rata izrasla u pravu, opremljenu vojsku, sposobnu odvraćati”, rekao je Anušić.

Kundid je rekao je kako je sudjelovanje u operaciji KFOR od iznimnog značaja za Hrvatsku jer dajemo doprinos miru u ovoj regiji.

“Iskustvo ove misije dat će vama i vašim postrojbama dodatnu profesionalnu dimenziju”, rekao je general Kundid i potom uručio Zlatnu medalju Johnu Bozicevicu, načelniku stožera KFOR-a.

MORH ističe da operacija KFOR ima poseban značaj za Hrvatsku jer se nalazi u našem neposrednom susjedstvu, a namjera je RH nastaviti angažman hrvatskih pripadnika u Republici Kosovo sve do okončanja te NATO-ve operacije.

Ministar Anušić se u Janjevu sastao sa zajednicom Hrvata koja je sve malobrojnija i suočena s brojnim izazovima. Izrazio im je svoju podršku i u razgovoru s don Matejem Palićem poručio da će se založiti za njihov bolji položaj.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...