Milić o odluci Povjerenstva: Jasno da nisam nikome pogodovao

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je donijelo odluku da glasnogovornik Vlade Marko Milić nije povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa dopisivanjem sa šefom Hrvatskih šuma oko zapošljavanja Nike Dujmovića u toj tvrtki.

Riječ je o predmetu koji je Povjerenstvo otvorilo nakon što su u siječnju prošle godine javnost izašle poruke između glasnogovornika Vlade Marka Milića i bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića o zapošljavanju Nike Dujmovića, prijatelja glasnogovornika Vlade.

– Nisam počinio nikakvo kazneno djelo, nisam ni na što utjecao niti sam mogao utjecati, to je sada sasvim jasno iz cijelog činjeničnog slijeda, izjavio je Milić novinarima nakon sjednice Vlade.

Vladin glasnogovornik napomenuo da će biti maksimalno odgovoran u obnašanju svoje dužnosti te kako bi svi državni dužnosnici trebali izvući pouke i biti oprezni na određene stvari, koje bi se u javnosti mogle protumačiti kao sporne.

Upitan, komentirao je i izdvojeno mišljenje predsjednice Povjerenstva Aleksandre Jozić Ileković, naglasivši da je to demokracija.

– To nije ništa toliko neuobičajeno, s obzirom na praksu u nekim drugim slučajevima u kojima su se donosile odluke većinom glasova, no bez privole predsjednice povjerenstva. Demokracija je, predsjednica ima pravo na izdvojeno mišljenje, odgovorio je novinarima.

Obrazloženje suda o slučaju Milić za oporbu uništvanje institucija 

Tjednik Nacional objavio je poruke između Milića i Jakupčića, u kojima je glasnogovornik Milić šefu Hrvatskih šuma 30. rujna poslao poruku sadržaja Niko Dujmović, a na koju mu je Jakupčić odgovorio sljedećeg dana porukom Radit će do godinu dana na određeno – takva je praksa u HŠ, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP.. Nakon te poruke, Milić Jakupčiću zahvaljuje, a ovaj mu odvraća; Nema na čemu.

Povjerenstvo je danas donijelo odluku da takvo ponašanje ne predstavlja kršenje članka 7. stavka g) Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojim je propisano da je dužnosnicima zabranjeno utjecati na dobivanje poslova.

Odluka je donesena podrškom većine glasova članova Povjerenstva. Članovi nisu podržali protuprijedlog predsjednice Povjerenstva Aleksandre Jozić-Ileković da se Milić ipak kazni zbog povreda zakona.

Može se utvrditi da dužnosnik Marko Milić slanjem poruke s imenom i prezimenom Nike Dujmovića nije počinio povrede zakona , istaknuo je na sjednici izvjestitelj i član Povjerenstva Igor Lukač.

Povjerenstvo je na sjednici izreklo novčanu kaznu ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu jer u imovinskoj kartici nije prijavio 11 oranica, dva pašnjaka i dvije livade koje je stekao nasljeđivanjem. Kazna mu je određena u visini od 600 eura.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb prekršio je Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer je primao naknadu za prijevoz, iako se 24 sata dnevno koristio službenim automobilom. S plaće će mu se oduzeti 700 eura i mora platiti 1500 eura kazne.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...