Milas: Središnji državni ured surađuje sa svim županijama i općinama na značajnim projektima

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH, danas su posjetili općinu Čitluk. Današnji posjet općini Čitluk je u sklopu trodnevnog radnog posjeta predstavnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, a domaćin sastanka u Čitluku bio je Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

Uz načelnika Radišića s državnim tajnikom Milasom i savjetnicom Ćorić o dosadašnjoj suradnji, projektima koji su u fazi realizacije, budućim projektima i prilikama koje se pružaju za daljnju suradnju, razgovarali su Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, Slaven Markota, šef Odjeljenja za lokalno-ekonomski razvoj u službi Ureda načelnika i Ante Ćorić, ravnatelj JP Broting. U razgovorima o mogućnostima za suradnju u budućem razdoblju istaknuta je najava preporuke otvaranja pregovora BiH s Europskom unijom.

Tijekom sastanka posebno su istaknuti projekt izgradnje zgrade Kulturno-informativnog centra Čitluk i projekt izgradnje sportske dvorane Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, čiju je realizaciju podržao i Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sudionici sastanka posjetili su dva spomenuta gradilišta.

U izjavi za novinare nakon uvodnog dijela sastanka, načelnik općine Čitluk Marin Radišić kazao je kako su predstavnici Općine Čitluk, uz razgovore o dosadašnjoj suradnji, zahvalili na iskazanoj potpori, te da je na sastanku razgovarano o budućim projektima.

– Naravno nama je cilj stvoriti ovdje što bolje uvjete za život, kako bi na ovim prostorima ostajali ljudi. Mnogo nam znači potpora od Republike Hrvatske i Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ne samo financijska, nego i ostala potpora koju imamo, a nije zanemariva ni potpora koju ćemo, nadam se uskoro, imati u pristupnim pregovorima za ulazak u Europsku uniju. Na tom putu moramo slijediti primjer Republike Hrvatske, koja uz sve već rečeno, pomaže i daje značajnu potporu BiH – kazao je načelnik Radišić.

Na sastanak u Čitluku, koji je prethodio obilasku gradilišta zgrade Kulturno-informativnog centra Čitluk i gradilišta srednjoškolske sportske dvorane, osvrnuo se i gospodin Milas kazavši:

– Izuzetno mi je drago da sam danas u Čitluku, jednoj od najrazvijenijih općina u BiH, u Brotnju iz kojeg, koliko čitam i koliko vidim, narod ne odlazi, nego dapače, u Brotnju se ostaje. Ovaj kraj ima prelijepu, Bogom danu prirodu, vinograde, slatko grožđe, iznimno dobro vino, no prije svega ovaj kraj ima odlične ljude, a to je ono najvažnije. Kada čovjek oko sebe ima dobe ljude, dobar narod, znanstvenike, sportaše, mlade, onda ima sve. Središnji državni ured, kao i sa svim općinama, kao i sa svim županijama BiH gdje žive Hrvati, tako i sa općinom Čitluk surađuje na nekoliko projekata. Načelnik je spomenuo, radi se o školskoj sportskoj dvorani i radi se o Kulturno-informativnom centru. Radi se o onome što je potrebno mladima. Cilj nam je da mladi ostanu i da imaju uvjete, da im se stvore prilike kako bi u svom razvoju dosegli sve ono što je potrebno djetetu, mladom čovjeku, da danas-sutra bude osoba koja će kroz proces obrazovanja i kroz odrastanje steći sve potrebne vještine i mogućnosti da bude koristan sebi, svojoj obitelji i svojoj okolini. To nam je, rekao bih, jedan od temeljnih zadataka, da omogućimo mladima da ostanu ondje gdje su rođeni. Nastavit ćemo tu politiku i dalje. Imamo s kime raditi i surađivati. Imamo naše sunarodnjake zahvaljujući kojima realiziramo projekte na dobrobit cijele BiH.

Načelnik Radišić i državni tajnik Milas u svojim su se izjavama također osvrnuli na najavljenu preporuku otvaranja pregovaračkog procesa, ocijenivši kako pristupanje Europskoj uniji otvara dodatne mogućnosti za cijelu BiH u svim područjima života.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...