Međunarodni dan kuhara: Slavlje okusa i zdravlja

Danas obilježavamo Međunarodni dan kuhara koji je postao najvažniji dan za sve kuhare svijeta. Pored promoviranja same struke, cilj ovog Dana jeste osvijestiti ljude koliko je važno koristiti namirnice i začine na ispravan način, te koja jela okrepljuju i doprinose zdravlju. Jedan takav obrok koji dominira našim tanjirima je zasigurno supa/juha/čorba.

Supa nije samo tekući obrok, već pravo blago koje čuva naše zdravlje iznutra i izvana. Širom svijeta, supe su uvijek bile cijenjene zbog svojih okrepljujućih svojstava, a danas ta uvjerenja potkrepljuju i znanstvena istraživanja. Supe su odličan izvor tečnosti što je važno za naše organe i kožu, hranjive su, mesne supe su bogate bjelančevinama i mineralima, dok su povrtne prava riznica vlakana, fitokemikalija i vitamina. One nam daju osjećaj sitosti, pa je znanstveno dokazano da ćete unijeti 20 % manje kalorija, jer nas čine sitim i time izbjegavamo prejedanje kod glavnog obroka. Postale su odlična podrška tijekom bolesti, a tajna njihove moći leži u bogatstvu minerala i vode. Tako nas pileća supa osvježava tijekom prehlade, dok supa od rajčice pomaže da razbistrimo svoj um i okrijepimo tijelo.

Jedna takva rajčica supa ili popularnije nazvana čorba od davnina je poznata i u našoj zemlji. Riječ je o tarhani (perzijski tarkhaneh znači drobljenac). Na naše tlo je došla iz Turske, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe. Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto obično sadrži pasiranu rajčicu ili samo sok od rajčice, što mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.

S obzirom da užurban način života i manjak vremena nam ne dozvoljava da sami sebi spremamo ovaj ukusni tekući obrok, vremenom su nastala i nova rješenja za to. Tako su se razvile instant juhe čija priprema traje samo nekoliko minuta, kao i juhe u prahu koje se pripremaju u kombinaciji s vodom i zahtijevaju kuhanje ne duže od desetak minuta.

Prateći potrebe svojih konzumenata, najveća tvrtka za proizvodnju hrane i pića Nestlé, razvila je niz ukusnih praškastih supa, a među njima se posebno ističe tarhana napravljena prema tradicionalnoj recepturi, s niskim sadržajem masti i bogatim izvorom vlakana. U surčinskim tvorničkim pogonima, tarhana čorba se proizvodi isključivo za bosanskohercegovačko tržište. Ova gesta pokazuje koliko se posvećuje pažnja korisnicima, ali ujedno i ističe važnost tržišta koje je specifično po svojoj tradiciji i potrebama.

Tako se u posljednjih godinu dana, prema Nielsen istraživanju, u Bosni i Hercegovini prodalo 80.416 kg tarhane (svih proizvođača), odnosno 1.277.606 vrećica, što ako pretvorimo u porcije govorimo o više od 5.110.000 tanjura tarhane. Da tarhana spada u jednu od omiljenih juha govori i podatak da je unutar Maggi asortimana, tarhana posljednjih godina zauzimala 2. mjesto po količini prodanih proizvoda, dok je u ovoj godini prešla na 1. mjesto i čini 20% ukupne prodaje Maggi juha. Osim toga, Nestlé već odavno primjenjuje cirkularni model poslovanja, pa su i vrećice tarhana supe napravljene tako da čuvaju svježinu sadržaja, a ujedno se nakon upotrebe, vrećica može reciklirati.

Najnovija istraživanja pokazuju da supe osim što su dobro predjelo, one su već godinama i glavni obrok za kojim posežu mnogi. Lagane su za pripremiti, a dovoljno hranjive da vas drže svježe i nahranjene tijekom napornog dana. Recepti za juhe danas su sve popularniji, a neke od njih, poput karfiol juhe, juhe s crvenom lećom i juhe s piletinom i povrćem možete pronaći u kuharici Zdravo! kuhaj.

Kako nam se bliže hladniji dani u godini, onda su supe definitivno sjajno rješenje da bi se ne samo brzo ugrijali, već i nahranili nutritivnim sastojcima koji se nalaze u svim juhama u prahu ili instant juhaa za koje je prilikom pripreme potrebna samo vruća voda.

Ukoliko ste u žurbi, onda neka vaš izbor bude jedinstvena tarhana koju možete skuhati za samo deset minuta. Neka vas njezin okus i blagotvorna svojstva inspiriraju da redovito uključujete ove čudesne tekuće obroke u vašu svakodnevnu prehranu. Sretan Međunarodni dan kuhara!

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...