Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je od najstarijih društava na ovome području. Više puta su gostovali na Đakovačkim vezovima, emisiji Lijepom našom, državnim i međunarodnim smotrama u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Vojvodini.

Marko Džakula, dugogodišnji član društva i voditelj plesne skupine bio je gostom Običnog radija.

Društvo je osnovano 1997. godine na inicijativu tadašnjeg župnika don. Vinka Raguža i nekolicine župljana koji su povremeno nedjeljom pjevali sv. Mise. Hvala Bogu već 27.godina kako uspješno djelujemo. Član sam već 22 godine, prije 20-ak godina djeca u Dubravama nisu imali previše izbora oko upisa na neka vannastavne aktivnosti, sve su aktivnosti bile vezane za župu. Nije bilo kao danas univerzalnih škola sporta. Postojali su samo folklor i zbor, paralelno sam se uključio u zbor i folklor.“, na početku razgovora istaknuo je Marko Džakula.

Društvo trenutačno broji nešto manje od 100 članova. Probe se održavaju u Pastoralnom centru bl. Ivana Merza u Dubravma.

S ponosom volimo istaknuti nastup na Đakovačkim vezovima, imali smo više puta snimanje Lijepom našom, gostovali smo i na Dobro jutro Hrvatska na HRT-u. Sudjelovali smo na međunarodnoj smotri folklora u Velikoj kod Požege, putujemo često kod prijatelja u Veliku Gradišku. I popratimo veće i manje smotre u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Njemačkoj Vojvodini i slično.“, ističe Marko Džakula o gostovanjima društva.

Dubravski susreti su manifestacija koja se tradicionalno održava od 1999 godine. Održava se na blagdan Svih svetih 1. studenoga. Sve krene sv. Misom, zatim nastupima društava i klapa i završimo u dobroj atmosferi nekim od naših domaćih bendova. Razina organizacije i posjećenosti je jako velika.

“Ono po čemu smo prepoznatljivi je bećarac. Tu je naravno i ganga, tradicionalna hercegovačka kola, poskočica Linđo. Društva su jedan od ključnih elemenata promocije baštine, tradicije i očuvanja.”, ističe Marko Džakula.

“Jako je lijepo raditi s djecom, kako oni uz mene uči tako i ja uz njih. To nije više odnos voditelja i djece koje uče, to je prijateljski odnos. Tu padaju kumstva i velika prijateljstva tako da folklor uistinu spaja ljude.”, ispričao nam je Marko Džakula.

Vokalna skupina društva je dugo godina prisutna u župi. 2017. godine se nekolicina momaka aktivno pridružila župnom zboru i vokalnoj skupini društva. Te godine se desio Adventski koncert u Stocu gdje smo nastupali i reakcije su bile fenomenalne. Zatim smo nastupali na vjenčanju u travnju 2018. godine i tu kreće formiranje vokalne skupine. Zatim su krenuli nastupi na još vjenčanja i počeli su nas zvati župnici drugih župa na gostovanja da pjevamo sv. Mise. 2022. godine smo na Uskrs otpjevali Posljednicu, ta Posljednica nas je na sve odvela. Otišli smo na put u Frankfurt, jednu večer smo nastupali kao HKUD i izvodili bećarce i naše tradicionalne hercegovačke pjesme. A u nedjelju smo u centru Frankfurta u katedrali na misi na hrvatskom jeziku otpjevali četveroglasnu klapsku misu. Zatim se desila suradnja s Ivanom Puljićem. Njegovu pjesmu “U tišini hrama” smo obradili četveroglasno onako kako je on snimio sa Klapom Nostalgija. Otpjevali smo tu pjesmu i više od pola crkve je plakalo. Ivan Puljić se izjasnio da naša verzija po njemu nema razlike od originala. U Zagrebu se snimao CD s Ivanom Puljićem u studiju Branimira Mihaljevića, kojega ne treba puno predstavljati. Nakon par sati snimanja back vokala za Ivanom CD, Branimir nam je kazao da je oduševljen kako pjevamo i čime se bavimo i ponudio nam snimanje back vokala za pjesmu “Gdje god da me nose Bog i sudbina”.“, prepričao je za Običan radio Marko Džakula.

Cijeli razgovor poslušajte na linku ispod.

Najčitanije

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...