Marin Ivanović za Kompas: Naš zaboravljeni mediteranski identitet

Ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti i nacionalni povjerenik Paviljona BiH na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu Marin Ivanović u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne je rekao kako projekt Mjera mora autora Stjepana Skoke, koji će ove godine predstavljati BiH na najprestižnijoj izložbi suvremene umjetnosti, šalje poruku mediteranskog identiteta Bosne i Hercegovine koji je često zaboravljen.

„Vrlo rijetko se može čuti da netko apostrofira BiH kao mediteransku zemlju. A ona ima taj svoj mali izlaz na more, on je gotovo simboličan, ali puno važnije od same fizičke prisutnosti prema moru jest njezino zaleđe. Dakle, taj mediteranski pojas“, kazao je Ivanović i dodao kako su maslina, vinova loza i smokva prirodni elementi geografsko-kulturnog prostora te da BiH ima svoj identitet. „Projekt Mjera mora to i potvrđuje“.

Naglasio je kako su Talijani bili oduševljeni kada su saznali za projekt jer su do sada naviknuli da BiH predstavlja teme koje se tiču rata i društveno-gospodarske tranzicije. „Oni koji žive zapadnije vole da smo mi slučaj, da baštinimo takve teme kojima sebe prikazujemo kao jadne, kao ljude koji imaju traume, kojima treba pomoći i slično. Zanimljivo je da takvi žive vani i ne dijele sudbinu ovoga naroda“, kazao je Ivanović i dodao da je iz toga razloga još važnije da s projektom Mjera mora idu u Veneciju.

Rekao je kako je Sveta stolica do sada dva puta sudjelovala na Venecijanskom bijenalu te da nakon stanke sudjeluju i ove godine. „Papa Franjo bi trebao krajem četvrtog mjeseca posjetiti paviljon Svete stolice, a mi smo kao organizatori uputili poziv da posjeti i paviljon Bosne i Hercegovine.“
Sveučilište u Mostaru i Muzej moderne umjetnosti su nositelji projekta Mjera mora. „Dobili smo svoju instituciju – Muzej moderne umjetnosti i idemo na Venecijansko bijenale, a od sada pa dalje ćemo se kandidirati i za druge projekte“, istaknuo je Ivanović i dodao kako je važna i edukativna komponenta unutar ovoga projekta te da će u Veneciji organizirati okrugli stol s umjetnicima iz svijeta. Paviljon BiH na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu se otvara 18. travnja i ostaje otvoren do 24. studenoga.

O Muzeju moderne umjetnosti, institucijama kulture s hrvatskim predznakom, HNK-u Mostar, našim likovnim velikanima, može li ljepše i bolje što se tiče spomenika poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, uništavanju spomenika, srednjovjekovnih crkava i stećaka, uništavanju kipa Brucea Leeja, Partizanskom groblju, te pretvara li se Mostar u urbanističkom smislu u betoniziranu kotlinu bez zelenila više u videu emisije Kompas.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...