Kulturni praznik Mostara: Završen 12. Street Arts Festival

Priveden je kraju 12. Street Art Festival Mostar koji je i ove godine iznjedrio niz vrijednih suradnji, susreta te u konačnici niz umjetničkih djela koja su poklonjena Mostaru i svim njegovim građanima. Priča započeta prije 12. godina, putem umjetnosti i aktivizma vraća život na ulice i svojim kulturnim doprinosima kreira platformu, koja grad čini gradom približavajući umjetnost svakodnevici i svima.

Ovogodišnji festival ponudio je osam dana posebnog iskustva i inspiracije ugostivši umjetnike iz BiH,Makedonije, Srbije, Hrvatske, Poljske, Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske, Portugala, SAD i Brazila koji su neumorno stvarali svoje radove na različitim lokacijama. Međutim i ove godine je u fokusu festivala bila Šantićeva ulica čija se galerija na otvorenom sve više nadopunjava, a tragovi festivala mogu se vidjeti i u drugim mostarskim naseljima i istaknutim građevinama.

“Šantićeva ulica je zasigurno najveća urbana galerija pod otvorenim nebom u regiji i ona će ostati naše središte”, kažu organizatori.

Glavni moto SAFMo festivala je da kreira umjetnost dostupnu svima kroz ideju solidarnosti s ciljem unapređenja urbane kulture u Mostaru i BiH.
Iz godine u godinu cijela priča raste u svakom pogledu te fascinira lokalno stanovništvo, turiste i širu javnost.Tako je bilo i ove godine s naglaskom na murale, instalacije, zanimljive off programe i najveći do sada Graffiti Jam na zidu zatvora kojem je sudjelovalo dvanaest autora.

Specijalna gošća festivala Martha Cooper, poznata novinarka i fotografkinja učinila je ovaj festival posebnijim dokumentirajući umjetničke procese, što je umjetnicima bilo posebno važno, obzirom da se radi o pionirki underground i urbanog pokreta. Pored toga s njom je došla i protagonistkinja graffiti scene New Yorka, Lady Aiko koja je ostavila iza sebe preko dvadeset svojih poznatih “Bunny stencila”

Mostar koji se još uvijek nosi s problemom poslijeratnih ruševina je iz perspektive umjetnika vrlo izazovna i neobična destinacija, te su se neki od njih odvažili ostaviti svoju refleksiju na zgradama kao što je “Staklena banka”, napuštena građevina u središtu grada.

“Uspješna realizacija apstraktne intervencije na Staklenoj banci, umjetničkog kolektiva Klub 7 nam je dala još više motivacije za bavljenje ovakvim prostorima.”

Još jedna od lokacija koja je bila u fokusu festivala je napuštena Univerzitetska biblioteka, gdje je umjetnica NeSpoon utkala novu dimenziju i energiju svojom instalacijom koja spaja tradiciju, autentično kulturno naslijeđe i modernu umjetnost. Pored toga u pojedinim naseljima nastale su i manje intervencije s duhovitim rješenjima.

“Ovaj festival je bio neka vrsta naše prekretnice jer smo uz jako otežane uvjete uspjeli realizirati sve naše ideje i planove te opravdati 12. Godina svog postojanja. Zahvaljujemo svima koji su nam bili potpora, a pogotovo Fondaciji Telemach, Kvinna till Kvinna, Gradu Mostaru, Europskoj uniji, Ambasadama SAD-a, Njemačke, Italije, Španjolske i Brazila kao i Francuskom institutu, OSCE, Fondacija Slipičević”.

Festival je realiziran i uz podršku Fortuna Tours, Hercegovačke pivovare, Ledo, Leda, Suncokret, Montana Colors i mnogih drugih koji su prepoznali vrijednost ovog umjetničkog projekta.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...