Behija Kulović: Skupština ZDŽ poručila – strože kazne za nasilnike u obitelji

Na inicijativu Behije Kulović, zastupnice Naše stranke u Skupštini ZDŽ, održana je tematska sjednica Skupštine o temi „Zaštita od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, stanje kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u ZDŽ”.

Kulović je sjednicu ocijenila izuzetno uspješnom: „Činjenica da smo usvojili  jednoglasno 40 zaključaka za poboljšanje zakonske regulative i stanja na polju zaštite nasilja u obitelji i nasilja nad ženama govori koliko smo svi duboko svjesni s kakvim se problemom susrećemo i da to pitanje spada u ona koja kolokvijalno zovemo ‘pitanja svih pitanja’. Ono je nadpolitičko i samo svi zajedno možemo dati učinkovit odgovor na njega.

Skupština ZDŽ će federalnoj razini vlasti uputiti inicijativu Behije Kulović koja se odnosi na pooštravanje kazni za nasilje u obitelji i nasilje nad ženama.

Trenutne kazne za nasilje u obitelji su smiješne. Kreću se oko godinu dana zatvora i najčešće se izriču uvjetno. To se mora promijeniti. No, kakvo je god trenutno zakonodavstvo, pravosuđe i na osnovu njega može djelovati strože, recimo da prestupnici zaista češće idu u zatvor nego što dobivaju uvjetnu kaznu“, kaže Kulović.

Ona smatra da nije sve ni do zakonodavstva: „Postoje mjere prevencije koje se mogu provoditi i kroz obrazovanje i kroz medije i kroz sportske klubove, kroz gotovo sve sfere ljudskog djelovanja i to je nešto što i mi u Županiji možemo provoditi a imamo stopostotnu političku suglasnost da i hoćemo.

Sjednici su s viših razina vlasti sudjelovali Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara, i Dragan Mioković, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Kulović kaže da su to njene stranačke kolege te da njihovo prisustvu odražava stav Naše stranke u cijelosti da se na svim razinama vlasti bezrezervno bavi rješavanjem problema nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Evanđelje dana i Sjeme (Iv 12,20-33)

Evanđelje dana (Iv 12,20-33) U ono vrijeme: Među onima koji...

Čačić: Pošteni dio desnice vjeruje Milanoviću

Predsjednik Reformista i član SDP-ove koalicije Radimir Čačić komentirao...

Ustavni sud Milanoviću: Odstupi

USTAVNI sud danas je, nakon stručnog sastanka i sjednice...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...