Kraljević o pristupanju jedinstvenom europskom platnom području

Federalni dopremijer i federalni ministar financija Toni Kraljević razgovarao je danas u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa šefom Ureda Svjetske banke za BiH Christopherom Sheldonom i šefom kooperacija Delegacije Europske unije u BiH Stefanom Ellerom o aktivnostima Federacije BiH koje se odnose na pristupanje Bosne i Hercegovine SEPA-i (jedinstvenom europskom platnom području).

Gosti su istakli važnost jedinstvenog područja plaćanja i benefite koje mogu očekivati svi u Bosni i Hercegovini ulaskom u SEPA-u te ukazali na potpunu spremnost pružanja podrške i pomoći u tom procesu. Pojašnjeno je da se dio pripremnih aktivnosti odnosi na prilagođavanje zakonske regulative entiteta.

Pozitivnim je ocijenjeno i to da SEPA-i mogu pristupiti i zemlje koje nisu članice Europske unije (EU).

Ministar Kraljević se složio da je sada, nakon davanja preporuke za otvaranje pristupnih pregovora između BiH i EU, idealan moment za ubrzanje procesa pristupanja SEPA-i te da je bitno da i građani, kao i gospodarstvenici, budu upoznati sa svim pozitivnim aspektima koje to donosi.

On je zahvalio gostima za dosadašnju podršku i suradnju te izrazio nadu i zahvalnost za pružanje podrške i u budućnosti. Istaknuo je da ne sumnja u to da će Vlada FBiH u potpunosti podržati sve neophodne aktivnosti u procesu finaliziranja obveza koje treba ispuniti iz svoje nadležnosti.

Jedinstveno područje plaćanja predstavlja prostor na kojem gospodarstvenici, potrošači te javni sektor mogu vršiti financijske transakcije na jednak način bez obzira odakle to čine s jedinstvenog područja. To zahtijeva usklađivanje platnih sustava i praksi BiH sa standardima SEPA-e, a s ciljem interoperabilnosti i kompatibilnost s europskim partnerima, između ostalog olakšavajući međunarodnu trgovinu i investicije. Ulazak u SEPA-u bi doveo i do pojednostavljenja procesa plaćanja i za pravne i fizičke osobe, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...