Knjiga „Stari most s mjesta događaja“, autora Miroslava Landeke predstavljena u Fojnici

Knjiga „Stari most s mjesta događaja“, autora Miroslava Landeke predstavljena je u subotu u  Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici. Knjiga je predstavljena u organizaciji HKD Napredak Podružnica Fojnica i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u povodu 5. srpnja Dana Hrvatskog kulturnog društva Napredak i blagdana njegovih zaštitnika, slavenskih apostola braće sv. Ćirila i Metoda.

Danijel Vidović, Gordana Mišković, Miroslav Landeka, Ljiljana Jurak. Anto Ivić

Na početku programa Ljiljana Jurak, predsjednica HKD Napredak Podružnica Fojnica podsjetila je kako je zbog velikog značenja misije i uloge svete braće Ćirila i Metoda za sve slavenske narode, pa tako i za Hrvate, Hrvatsko kulturno Društvo „Napredak“ proglasilo ih svojim zaštitnicima, a na 65. Glavnoj skupštini 2018. godine, još jednom naglasilo potrebu da se blagdan sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja, svečano obilježava u cijelome Društvu.

U lijepo ozračju u Franjevačkom samostanu uz autora o knjizi su govori dr. Anto Ivić, član Središnje uprave HKD Napredak i Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Ljiljana Jurak, Miroslav Landeka, Danijel Vidović, , Anto Ivić

Dr. Ivić se u svom izlaganju osvrnuo na postojanje prijelaza preko Neretve i mosta od XI. stoljeća, okolnosti izgradnje kamenog mosta u Osmanlijskom razdoblju i na gradnju dva nova mosta u Austro-ugarskom razdoblju, čime je onom ranijem ostao atribut „Stari“.

-Tijekom XX. stoljeća rijeka Neretva je premoštena s još tri mosta u gradu i tri u njegovoj blizini. Rušenje mostova u posljednjem ratu dio je opće slike odnosa u društvu i razdoblja u kojem se stari neodrživi poredak raspadao. S iznimkom aktivnosti kreatora povremenih provokacija koje traju i do danas, u Mostaru je neposredno nakon rata kompromisna suglasnost oko pojedinih afirmativnih ciljeva omogućila rekonstrukciju mosta – rekao je dr. Ivić, naglašavajući kako je Miroslav Landeka, dokumentirajući fizičku obnovu mosta i komunikacije među ljudima, ostavio trajno pisano nasljeđe o sudionicima tih aktivnosti.

A most koji simbolizira domišljatost ljudi, nakon toga opet vrši svoju glavnu ulogu –  spaja obale i ljude – poručio je on.

Govoreći o knjizi Vidović je podsjetio kako je uoči otvorenja rekonstruiranog Starog mosta mjesni biskup uputio pismo gradonačelniku i dogradonačelniku Mostara.

– U pismu upućenom gradskim čelnicima biskup mons. dr. Ratko Perić napisao  ovu skoro pa proročansku rečenicu: “Stoga ako se kao građani duhovno i humano ne budemo obnavljali i rasli u ljudskoj povijesnoj i narodnoj istini, u društvenoj pravdi, u solidarnost i uzajamnu poštovanju vlastitih identiteta, sigurno nam kameni most neće biti toliko znak mira, suživota i tolerancije koliko, možda, svojevrstan magijski nadomjestak neprolaznih vrednota”.

Budući da sam ovu knjigu doživio upravo u tom smislu, kao jedan korak u našem rastu u istini i težnju k zaštiti i promociji kulturnih vrijednosti naše sredine, srdačno ju preporučam čitateljima, a autoru Miroslavu Landeki od srca čestitam njezino već treće hrvatsko izdanje- istaknuo je Vidović.

Na kraju je sam autor zahvalio za ovo predstavljanje knjige, koja je doživjelo tri proširena izdanja kao izdanje na njemačkom i engleskom jeziku, istaknuvši kako ona svjedoči o projektu obnove mosta kroz izjave najodgovornijih osoba iz Jedinice za koordinaciju projekta obnove Staroga mosta (PCU), zaduženih za fizičku obnovu Starog mosta, predstavnika Grada Mostara te brojnih dužnosnika, kulturnih i javnih djelatnika iz zemlje i svijeta, koji su dolazili u Mostar tijekom tih pet godina posjetiti gradilište Staroga mosta. Knjiga donosi brojne detalje i napetosti o konačnom dovršetku cijelog projekta i svečanosti otvorenja Staroga mosta, različitim reakcijama na samu svečanost, njezino osiguravanje i financiranje, kao i to što uopće znači ponovna izgradnja kamenog simbola Mostara za sam grad i njegove građane, proces pomirenja i spajanja dviju obala razdijeljenih nesretnim ratom.  U glazbenom dijelu programa nastupio je stipendist HKD Napredak iz Fojnice Petar Glavočević na gitari.

Ovom kulturnom događaju nazočni su bili i Gordana Mišković, predsjednica HKD Napredak Podružnice Vitez i članice Središnje uprave HKD Napredak, Anto Zirdum, predsjednik NO HKD Napredak Podružnica Vitez, fra Marko Ćorić, župni vikar i fra Božidar Štrkalj, samostanski/župni vikar i ekonom. Nakon predstavljanja fra Božidar je za sudionike predstavljanja i goste upriličio obilazak Franjevačkog samostana u Fojnici, koji postoji već 650 godina, te arhiva, muzeja i kolekcija umjetnina.

U nedjelju su Ljiljana Jurak, predsjednica  HKD Napreda Podružnica Fojnica, Miroslav Landeka, dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i član Središnje uprave Anto Ivić, te predsjednik NO HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Danijel Vidović prisustvovali misnom slavlju u Deževicama, svetištu svetog Jakova Markijskog, u koje godišnje dolazi na desetke tisuća hodočasnika. U pisanim se izvorima Deževice prvi put spominju 1403. godine kada se u njima nalazila crkva svete Jelene te franjevački samostan ili rezidencija. Početkom 15. stoljeća u Deževicama stoluje i vikar Bosanske vikarije fra Jakov Markijski po čijem je svetištu ovo mjesto danas najpoznatije.

Arhiva: Samostan Fojnica
Arhiva: Samostan Fojnica
Arhiva: Samostan Fojnica
Arhiva: Svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama
Arhiva: Svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama

Najčitanije

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Igor Delač: Propagiram pozitivu i htio bi nastupati u Hercegovini

Igor Delač, poznati glazbenik prepoznatljivog glasa predstavlja svoj novi singl...

Upozorenje na pogubne izmjene zakona iz oblasti rudarstva

Predstavnici ekoloških udruženja koja djeluju na području Ozrena, „OZRENSKI...