U Neumu u tijeku V. Kongres o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem

U neumskom Grand hotelu u tijeku je V. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem, koji se održava u organizaciji Geodetskog društva Herceg Bosne, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare.

Zadovoljstvo mi je biti pokrovitelj ovog V. Kongresa o katastru sa međunarodnim sudjelovanjem. Smatram da je jedan ovakav događaj jako važan za FBIH i za ovu jako značajnu struku. Danas smo kroz predavanja shvatili da je podatak nešto što je ključno u svakom društvu. Ako analizirate i znate upotrebljavati podatke, možete stvarati uvjete za gospodarstvo i za razvoj društva i zajednice. Upravo geodetska struka daje te ključne podatke vezane za nekretnine, koje su temelj svakog prvog koraka u gospodarskoj aktivnosti“ istaknula je predsjednica Bradara nakon otvaranja.

Lidija Bradara, predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Željko Obradović, istaknuo je kako su u FBIH postignuti dobri rezultati u ovoj oblasti, posebno po pitanju podataka o nekretninama, a zahvaljujući i suradnji Geodetskog društva Herceg Bosne sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko pravne poslove.

 „Posljednjih 10-ak godina napravili dosta što se tiče točnosti i sigurnosti unosa podataka o nekretninama u FBIH. Ove godine završavamo 10- godišnji projekt usuglašavanja katastarskih i zemljišno- knjižnih podataka u FBIH i možemo reći da je do sada 62 % tih podataka usklađeno u FBIH, pretežno u urbanim sredinama. Ovo je važno prije svega za investitore kojima je prvi korak u ideji za određeni projekt-  podaci o nekretnini i lokalitetu. Narednih 10 godina također ćemo raditi na podacima i ići sa projektom masovne procjene nekretnina“, kazao je Obradović i istaknuo uspješnost uspostavljanja adresnog registra.

 „Do unatrag 10 godine imali smo 44 % bb adresa u FBIH, a danas ih imamo samo 14 %. 35 općina je u cijelosti uspostavilo adresni registar, uključujući i općinu u kojoj se održava ovaj kongres – Neum. Planiran je i registar cijena koji je prvi korak u masovnoj procjeni nekretnina, što znači da na našem digitalnom planu su svi naši podaci u digitalnoj formi, a dio podataka koje želimo imati u digitalnom planu je i tržišna vrijednost nekretnine. Uz adresu, tehničke podatke, oblik parcele, dakle da imamo i tržišnu vrijednost, što je velika dobit za korisnike naših podataka, istaknuo je Obradović.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Željko Obradović

Ivan Lesko predsjednik Geodetskog društva Herceg-Bosne u ime domaćina Kongresa istaknuo je kako je namjera Društva da se svim zainteresiranima omogući uvid u aktualnosti o katastru i zemljišnoj administraciji u BiH i susjedstvu. Osvrnuo se i na vrlo uspješan rad Društva, koji su za 28 godina rada napravili značajne projekte vezane za geodeziju i katastar u BIH.

Pokretači smo mnogih ideja, koje su kasnije dovele do realizacije projekata kao što su adresni registar, te softver za katastar katastar.ba. Pored četiri kongresa koje smo organizirali i ovog petog u tijeku, pokrenuli smo i Fondaciju za stipendiranje studenata geodezije i matematike, gdje smo stipendirali preko 20 studenata, od kojih se polovica vratila u BIH i donijela novi duh u geodeziju u BIH“, kazao je Lesko.

Ivan Lesko, predsjednik Geodetskog društva Herceg-Bosne

Kongres s radom nastavlja danas, a osim domaćih stručnjaka iz BiH, okupit će i stručnjake iz zemalja okruženja, Švedske i Austrije. U sklopu 6 sesija bit će održano 30 prezentacija, a očekuje se sudjelovanje preko 300 stručnjaka.

V. Kongres o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...