Kardinal Puljić predstavio knjigu mr. sc. Josipa Milića

Predstavljanje knjige ”Ljubite jedni druge”, autora Josipa Milića upriličeno je sinoć u Napretkovom klubu ”Lira” u Sarajevu.

O knjizi su govorili kardinal u miru Vinko Puljić, duhovnik Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetome (KKODS BiH) fra Tomislav Jelić i koordinator KKODS BiH Mirko Puđa.

Predstavljajući Milićevu knjigu kardinal u miru Vinko Puljić je kazao da je,  kad je vidio što je autor sve iščitao kako bi napisao ovu knjigu,  shvatio kako ta knjiga nije površan rad već ozbiljan studijski rad.

Čestitao mu je što je imao hrabrosti upravo ta delikatna područja karizmatskog pokreta, koji u crkvi često puta bude kritiziran, dotaknuo, obrazložio i uprisutnio.

Smatra kako ova knjiga može mnogima pomoći da prvo upoznaju razvoj gibanja karizmatskih pokreta, na neki način duhovne obnove, a upravo kroz to otkriju dostojanstvo ljubavi i veličinu obnove čovječanstva kroz tu ljubav, objavila je Fena.

Kardinal Puljić navodi kako autor u uvodu konstatira da su teška vremena uvijek rađala velikane.

– Nadalje, Milić donosi tvrdnju kako, vjerojatno od postanka kršćanstva, nije bila izraženija mlakost kršćana te kako se kršćanstvo se nalazi u defenzivi. Nažalost moram se složiti s ovim. Iako je Isus prije 2000 godina ostavio zapovijed: ”Ljubite jedni druge”, a pisac veli: ”Ne ljubimo jer u djetinjstvu nismo primili ljubav. Ono što nemamo ne možemo dijeliti – kazao je kardinal u miru Puljić.

Po njegovim riječima, upravo autor Milić navodi u knjizi kako je ljubav ona koja izgrađuje, a da smo svjesni  da nam je ozračje nabijeno mržnjom i isključivošću.

– To iskustvo ljubavi ide iz obitelji, ali mnogi tu ljubav ne iskuse u obitelji već u vjeri dožive da ih Bog ljubi i takvi imaju hrabrost ljubavi jer za ljubav se traži hrabrost – kazao je Puljić ističući kako je u ovim teškim i ozbiljnim vremenima svima potrebno darivanje, nesebičnost i žrtvovanje.

– Ovo su teška vremena, ali su i ozbiljna vremena. U svakom vremenu bilo je onih koji su proročki razbijali taj beton sebičnosti, mržnje i oholosti. Danas je zavladala, kako Milić kaže, jedna učmalost, mlakost i zato je potrebno pomoći ljudima da što manje kukamo, a što više se ostvarujemo kroz ljubav – poručio je kardinal Puljić.

Autor knjige Josip Milić kazao  je kako je spomenuta knjiga odgovor na teška vremena u kojima živimo u svijetu poremećenih vrjednota, frustracija i tjeskoba svake, u društvu nagrizenom od mržnje i laži, i konačno u svijetu željnom mira.

Knjiga je nastajala deset godina.

– Ona je plod mojih izlaganja u molitvenoj zajednici koju je vodio fra Tomislav Jelić negdje 2012. godine. Dobio sam zadaće da obradim teme koje su onako malo filozofski-teološko na sredini, obradio sam ih nakon puno čitanja i istraživanja Biblije, katekizma Katoličke crkve, spisima papa, a posebno Benedikta XVI čiji su spisi epohalni te svjetski priznatih karizmatika – pojasnio je Milić.

Inače, Josip Milić je profesor filozofije i radi  u dvije gimnazije u  Mostaru i  predsjednik je Sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije.

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Pupovac se drži ustavne floskule ZAVNOH-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore ide...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...

Plenković potvrdio: Bit ću prvi na listi za Europski parlament

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas višednevnu neslužbenu...